Brytbröd med rosmarin, vitlök och olivolja

Det här brödet är både vackert och gott!

 

 

200 g smör eller margarin

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

3 msk kakao (gärna mörk)

1 ägg

 

pensling: 1 lätt uppvispad äggvita

garnering: hackad mandel

 

   

 

 

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke/köksassistent och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och vatten och rör om. Tillsätt sedan det mesta av mjölet och arbeta degen ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i 30–60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut den till en rektangel som passar i din långpanna. Man kan också lägga degen på en vanlig plåt. Skär rutor med en degspade/smörkniv och använd sedan valfri pepparkaksform för att dekorera varje ruta. Doppa gärna formen i mjöl innan du trycker ner den i degen, så fastnar den inte. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Grädda i 225 grader varm ugn (200 grader för varmluft) i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg. Låt svalna mellan bakdukar. (Fast godast är det förstås ljummet med lite smör på...)

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen