Brödbak med pepparkaksformar

Pepparkaksformar är ju framför allt härliga bakredskap (även om jag älskar att påpeka att de kan användas till mycket annat roligt också!). Att baka bröd är avkoppling för mig, särskilt om jag får stå själv en stund och knåda degen och leka med den efter behag. Då passar det jättebra med lite pepparkaksformar! Jag brukar använda dem för att göra avtryck i brödet, det går både snabbt och lätt och blir finfint!

 Min brödbakarbana började när jag var 14 år. Ett påsklov var jag några dagar hos en kompis. En eftermiddag när vi inte kunde komma på något att göra föreslog hennes mamma att vi kunde baka. Det gjorde vi gärna.

Jag trodde att det skulle kakbak, det hade jag lite vana på, men min kompis föreslog brödbak. Det hade jag aldrig provat. Sara, som hon heter, hade viss vana och vi bakade grova frallor efter ett recept som hon hade gjort förut. Det var kul och resultatet smakade ljuvligt! Efter den dagen var jag fast. När jag kom hem var jag bara tvungen att prova igen, på egen hand. Sen fortsatte det av bara farten. 

Jag rotade fram alla recept på bröd som jag kunde hitta. Så fort jag hade en hel lördag hemma så gjorde jag det till en brödbakardag. När jag var färdig fanns det limpor och frallor och brödkakor så det fyllde mer än en stor tvättkorg. Sen blev det ett pusslande för att få in det mesta i frysen.

Min mamma var rätt tålmodig och lät mig hållas, trots att jag ockuperade hela köket. När jag väl hade stoppat in den sista plåten för dagen i ugnen, brukade det se ut som ett slagfält. Och jag hade varken kraft eller lust att städa. Då kom hon och tog över. (Städning har jag aldrig varit så bra på som min mamma, hon är en mästare på området!) Ett par gånger nämnde hon att hon skulle vara tacksam om jag kunde baka lite mindre bröd på en gång. Bara så mycket så att jag hade ork att städa upp efter mig också. Men det gick nog in genom ena örat och ut genom det andra... (Bakandet var ju det roliga, städningen bara ett nödvändigt måste!)

Hur som helst, en del av recepten som jag började baka då, använder jag än idag. För det mesta har jag inte kunnat låta bli att ändra lite på dem, men grunden är densamma. Ett sådant recept är linfröbrödet som finns på vår receptsida. Ett annat gott brödrecept kommer här:

Goda rågfrallor med lövavtryckv

Grova Rågfrallor

50 g jäst

5 dl vatten

0,5 dl olja

1 msk sirap

1,5 tsk salt

1 dl rågkross

3-4 dl grovt rågmjöl

7-8 dl vetemjöl

 

Värm vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en degbunke, det lättaste är om du har en köksassistent, som kan sköta knådningen åt dig. Häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap, olja och resten av vattnet och rör om igen. Tillsätt sedan under omrörning rågkross och nästan allt mjölet. Arbeta degen en stund (ca 5 minuter med hushållsmaskin och lite längre om du gör det för hand). Låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar 30-60 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Nu börjar det roligaste! Knåda ihop degen lite och skär den i två halvor. Kavla ut ena halvan till en tjock platta, ca 1,5-2 cm tjock. Använd ett glas, mugg eller ett tekaksmått och tryck ut runda frallor ur degen. Lägg över frallorna på en plåt (gärna med bakplåtspapper), och samla ihop degen som blivit över. Arbeta ihop den med den andra deghalvan och kavla ut igen. Tryck ut fler frallor, och upprepa proceduren tills degen är slut.

Välj ut en eller ett par pepparkaksformar och tryck mönster i varje fralla. Doppa gärna formen i lite mjöl först och tryck sedan ner den i frallan tills du är ungefär halvvägs nere i degen. Täck sedan plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i ca en halvtimma. Grädda bröden mitt i ugnen i ca tio minuter och låt dem svalna mellan bakdukar.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt