Charmigt pepparkakshus för den vane bagaren

pepparkakshus i vinkel

 

Det här charmiga pepparkakshuset är nog inget att ge sig på om det är första gången du gör ett pepparkakshus, men för dig med lite vana är det ett trevligt alternativ. Vinkeln på huset kan ställa till det lite. Å andra sidan är det ju ingen fara med en glipa någonstans eller om det blir lite snett och vint. Det är ju trots allt ett pepparkakshus det handlar om. Glipar det lite murar man bara igen med extra kristyr, så att det inte snöar in i stugan. ;)

Vi är dessutom av den fasta åsikten att pepparkakshus är charmiga och fina i alla modeller och varianter, vare sig de byggts av bagarmästare eller av nybörjare. Oavsett om de föreställer riktiga byggnader som Taj Mahal eller Vasilijkatedralen, fantasifulla sagoslott, en hundkoja eller fågelholk, så är det roligt att bygga pepparkakshus. Och det är ju det som är huvudsaken. Att det färdiga huset blir en vacker juldekoration är en trevlig bonus. Och är det så att huset fortfarande går att äta när det blir dags att plocka bort det efter trettondagshelgen, ja då har man fått ut riktigt mycket värde ur det!

 Tips:

Det underlättar om du har något vinkelrätt som mall för att få räta vinklar på huset. Det kan vara hörnet på ett papper, eller något annat.

Montering:

Om du använder kristyr som "murbruk":

Börja gärna med att sätta i hop varje halva av huset för sig, och mura sedan ihop dem med varandra innan du lägger på taket och sätter dit skorstenen.

Om du använder smält socker som murbruk:

Börja med den ena gaveln och bygg på fler väggar allt eftersom.  Avsluta med den andra gaveln, innan du lägger på taket och sätter fast skorstenen.

Sätt gärna dit några pepparkaksfigurer, t ex gumma och gubbe. Man kan ju också tänka sig att det står en snöskoter eller en pepparkaksbil parkerad utanför. T ex en folkvagnsbubbla eller en Volvo Amazon, eller varför inte en husvagn? Pepparkaksformar i form av olika fordon hittar du här.

 Det färdiga huset blir ca 12 cm högt, 20 cm långt och 20 cm brett.

 

Ladda ner mallen här:

Mall till pepparkakshus i vinkel

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt