Grova Rågfrallor

Jättegoda frallor med rågkross!

Ugnsvärme: ca 225 grader

 

Ingredienser: 

50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
1 msk sirap
1,5 tsk salt
1 dl rågkross
3-4 dl grovt rågmjöl
7-8 dl vetemjöl

 

 Brytbröd med linfrön 

Värm vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en degbunke. Gärna i en köksassistent om du har det, det gör det lättare om den kan sköta knådningen åt dig. Häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap, olja och resten av vattnet och rör om igen. Tillsätt sedan under omrörning rågkross och nästan allt mjölet. Arbeta degen en stund (ca 5 minuter med hushållsmaskin och lite längre om du gör det för hand). Låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar 30-60 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda ihop degen lite och skär den i två halvor. Kavla ut ena halvan till en tjock platta, ca 1,5-2 cm tjock. Använd ett glas, mugg eller ett tekaksmått och tryck ut runda frallor ur degen. Lägg över frallorna på en plåt, gärna med bakplåtspapper, och samla ihop degen som blivit över. Arbeta ihop den med den andra deghalvan och kavla ut igen. Tryck ut fler frallor, och upprepa proceduren tills degen är slut.

Välj ut en eller ett par fina pepparkaksformar och tryck mönster i varje fralla. Doppa gärna formen i lite mjöl först och tryck sedan ner den i frallan tills du är ungefär halvvägs nere i degen. Täck sedan plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i ca en halvtimma. Grädda bröden mitt i ugnen i ca tio minuter och låt dem svalna mellan bakdukar.

  

 

   
   
 

 

 

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen