Mördegskakor

Klassisk småkaka som går lätt att variera

ugnsvärme: 175 grader

 

ingredienser: 

4 1/2 - 5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 äggula eller 1 ägg

ev smaktillsats

 Mördegskakor med pepparkaksformar





















 

Rör socker och smör poröst, gärna med en elvisp. (Det underlättar om smöret är lite varmt.) Tillsätt det mesta av mjölet (resten sparas till utbakningen), ägget/äggulan och eventuell smaktillsats och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen ska inte arbetas eller knådas för länge, då blir den seg och kakorna blir inte möra.

Låt den färdiga degen vila svalt, gärna i kylskåp. Några timmar räcker, men det gör inget om den ligger längre. Deg som fått vila svalt går lättare att baka ut. 

Kavla ut degen på lättmjölat bakbord, eller direkt på bakplåtspapper/plåt. Ta ut kakor med pepparkaksformar. Doppa gärna formarna i lite mjöl så fastnar inte degen.

Grädda i 175 grader varm ugn i ca 10 min.

  

Man kan också arbeta ihop degen på det "klassiska" sättet: Lägg drygt hälften av mjölet i en hög på bakbordet. (Resten arbetas in senare eller används vid utbakningen.) Tillsätt sockret och ev smaktillsats. Hacka eller skär matfettet i mindre bitar. Tillsätt också ägget/äggulan.
Smula sönder smöret i mjölet med fingertopparna. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.


 

  Mördegssvampar vända i socker och kanel 

 

mördegssvampar -
vända i kanel och socker
eller mörk kakao och socker innan gräddning

 
 

 

 

 

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen