Världens godaste pepparkakor

Det här är ett gammalt recept på pepparkakor – det enda som bakas i vår familj.

Namnet lovar mycket och vi hoppas att ni inte blir besvikna – vi älskar de här pepparkakorna!

Ingredienser: 

425 g socker
¾ dl ljus sirap
¼ vinglas vatten

1 msk malda nejlikor
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat

¼ vinglas vatten

465 g smör
1133 g vetemjöl

 pepparkaksbak























 

Blanda socker, vatten och sirap i en kastrull och koka upp, dra sen bort från värmen. Blanda under tiden kryddorna och bikarbonat i ett glas och rör ut med lite vatten. Häll kryddblandningen i kastrullen, rör om och tillsätt smöret. Rör om då och då tills smöret smält och blandningen inte längre är het. 

Tillsätt under fortsatt omrörning det mesta (900 gram brukar vara lagom) av mjölet och arbeta till en stadig deg. Var gärna lite försiktig med mjölet, har man fått för mycket mjöl i degen är den ganska svår att arbeta med! Låt degen vila svalt en stund, helst över natten.

Provkavla degen och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut degen tunt (gärna direkt på plåt/bakplåtspapper) och ta ut figurer med pepparkaksmått!
Grädda i 200 grader ca 5 minuter. Njut!

 

Ps. Hinner du inte med att sätta en egen deg i år? Köp en! Det viktiga är att ha roligt kring baket!

 

   

 

 

 

 

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen