Dubbla syltkakor

Kakor som tar lite tid att baka, men som är väl värda det!

Ingredienser:

3/4 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör
1 uppvispat ägg

pensling: 
uppvispat ägg

garnering: 
pärlsocker och hackad sötmandel

fyllning: 
fast sylt eller gelé

 Dubbla kakor bakade med pepparkaksformar























 

Blanda florsocker och både sorters mjöl. Tillsätt fettet i små bitar och ägget. Blanda samman allt till en deg. (Antingen med fingrarna, t ex på bakbord, eller med en elvisp i en bunke. Om man arbetar med händerna är kallt smör att föredra, om man väljer elvisp är rumsvarmt, mjukt smör lättast.)

Låt degen vila kallt i ca 1 timme (eller mer).

Kavla ut degen till en platta, ca 2 mm tjock. Ta ut kakor med hjälp av kakmått, använd gärna våra dubbla motiv, plus samma motiv utan den lilla formen i mitten. (T ex blomma och blomma dubbel; iris och iris dubbel, osv.)

Lägg de "hela" kakorna på bakpappersklädda plåtar. Pensla kakorna med "hål" i och doppa dem i pärlsocker och hackad mandel. Lägg dem ovanpå de hela kakorna. Fyll hålen med fast sylt eller gelé. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills kakorna fått fin färg, ca 8–10 min. Låt kakorna kallna på plåten, de är lite sköra medan de är varma. 

 



 

 

   
   
 

 

 

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen