Brytbröd med linfrön

Jättegott linfröbröd - baka, bryt och njut!

Ugnsvärme: ca 225 grader

 

Ingredienser: 

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
3 msk olja
2 msk sirap
1 dl linfrön
2 dl vetekli
6–7 dl rågsikt
4–5 dl vetemjöl

 Brytbröd med linfrön























 

Koka upp 4 dl av vattnet och häll över linfrön och vetekli. Låt svalna.

Värm resten av vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke/köksassistent och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, sirap, salt och "linfrögröten" och rör om. Tillsätt sedan det mesta av mjölet och arbeta degen ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i 30–60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut den till en rektangel som passar i din långpanna. Man kan också lägga degen på en vanlig plåt. Skär rutor med en degspade/smörkniv och använd sedan valfri pepparkaksform för att dekorera varje ruta. Doppa gärna formen i mjöl innan du trycker ner den i degen, så fastnar den inte. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Grädda i 225 grader varm ugn (200 grader för varmluft) i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg. Låt svalna mellan bakdukar. (Allra godast är det ljummet med lite smör på...) 

 



 

 

   
   
 

 

 

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen