Brytbröd med linfrön

Jättegott linfröbröd - baka, bryt och njut!

 

Ugnsvärme: ca 225 grader

 

Ingredienser: 

50 g jäst

5 dl vatten

1 msk salt

3 msk olja

2 msk sirap

1 dl linfrön

2 dl vetekli

6–7 dl rågsikt

4–5 dl vetemjöl

brytbröd med linfrö

 

Koka upp 4 dl av vattnet och häll över linfrön och vetekli. Låt svalna.

Värm resten av vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke/köksassistent och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, sirap, salt och "linfrögröten" och rör om. Tillsätt sedan det mesta av mjölet och arbeta degen ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i 30–60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut den till en rektangel som passar i din långpanna. Man kan också lägga degen på en vanlig plåt. Skär rutor med en degspade/smörkniv och använd sedan valfri pepparkaksform för att dekorera varje ruta. Doppa gärna formen i mjöl innan du trycker ner den i degen, så fastnar den inte. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Grädda i 225 grader varm ugn (200 grader för varmluft) i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg. Låt svalna mellan bakdukar. (Allra godast är det ljummet med lite smör på...)

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt