Brytbröd med olivolja och rosmarin

Att baka sitt eget bröd är lyx. En lyx som jag försöker unna mig så ofta som möjligt! Dels vet jag vad brödet innehåller, dels tycker jag att det är såå avkopplande att baka. Jag gillar att knåda degen och att forma den till goda bröd i olika storlekar och former. Ofta använder jag kakmått för att göra avtryck i brödet, det är kul att välja motiv utifrån tillfället. Dessutom ger det brödet en ännu mer personlig prägel.

Här kommer ett favoritrecept:

Brytbröd med olivolja och rosmarin

ugnsvärme:

200 grader

du behöver:

50 g jäst

5 dl vatten

0,5 dl olivolja

2 klyftor finhackad vitlök (kan uteslutas)

1 tsk salt

1 dl vetekross (kan uteslutas)

12-13 dl vetemjöl

Att strö på:

flingsalt

rosmarin

 

Värm vattnet till ca 37 grader. Smula jästen i en degbunke, gärna i en köksassistent som kan sköta knådningen. Häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olivolja och resten av vattnet och rör om igen. Om du vill ha vitlök i degen så tillsätt även den. Sedan är det dags för vetekross och nästan allt mjölet, som tillsätts undan för undan under omrörning. Arbeta degen en stund (ca 5 minuter med hushållsmaskin och lite längre om du gör det för hand). Låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar ungefär en halvtimma.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite och tryck eller kavla ut den till en rektangulär platta, ca 1,5-2 cm tjock. Lägg brödet på en plåt (gärna med bakplåtspapper) och skär ett rutmönster, 4 x 5 rutor brukar bli lagom, men du kan också göra fler eller färre rutor om du vill.

Välj ut ett par kakmått i lämpligt motiv och storlek och tryck mönster i varje ruta. T ex en sol, ett hjärta eller något annat fint. Doppa gärna måtten i lite mjöl först och tryck sedan ner i brödet tills du är ungefär halvvägs nere. Täck brödet med bakduk och låt jäsa i ca en halvtimme och sätt ugnen på 200 grader så blir den varm lagom tills det är dags att stoppa in brödet. Pensla med lätt hand det jästa brödet med olivolja och strö över lite flingsalt eller grovt havssalt och rosmarin. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills det fått fin färg och låt det svalna på galler, eventuellt under bakduk.

Brödet är dekorativt så lägg gärna fram hela brödet på bordet och låt var och en bryta sin egen bit.

Jag använde den här gulliga hjärtformen för att dekorera brödet med.

 

Brytbröd dekorerat med pepparkaksformar

Hembakt bröd som passar jättefint ihop med grekisk sallad, en god soppa eller om ni ska grilla.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen