Pepparkakshus!


Använd någon av våra mallar till årets pepparkakshus!
Beskrivning och mall till varje pepparkaksbyggnad hittar du om du klickar på bilden:

 

Mall till enkelt pepparkakshus

PEPPARKAKSHUS

Mall till pepparkakskrubba

PEPPARKAKSKRUBBA

Mall till pepparkakshus med stort tak

PEPPARKAKSSTUGA

 

Mall till pepparkaksborg

 ENKLARE PEPPARKAKSBORG

 

Mall till pepparkakshus i vinkel

PEPPARKAKSHUS I VINKEL

 

Mall till pepparkaksborg

LITE MER AVANCERAD BORG

 


Våra tips och råd till ditt pepparkakshusbygge:
 

PLANERA:

Om du tycker att du inte har tid att göra ditt eget pepparkakshus, så är vårt första tips att dela upp pysslet i flera steg. Då kan man ta en liten bit i taget och på så sätt slippa känna sig stressad och bara ha roligt i varje steg. Här är förslag på sex steg, om du vill kan du göra ett steg varje dag, så räcker det till mysigt adventspyssel i (nästan) en hel vecka!

Steg 1 : Välj ut vilket pepparkakshus du/ni vill bygga, gör eller köp pepparkaksdeg.

Steg 2 : Skriv ut och klipp ut delarna till pepparkakshuset

Steg 3 : Kavla ut deg, skär ut delarna, grädda.

Steg 4 : Dekorera delarna.

Steg 5 : Sätt ihop huset, fixa till detaljer.

Steg 6 : Allt runt omkring – bygg upp din/er egen lilla pepparkaksvärld!

 

MALLAR:

Förbered gärna mallen någon dag innan baket, så att det är färdigt. Om du skriver ut den direkt på lite tjockare papper är den lättare att arbeta med. Mallar till olika pepparkakshus hittar du längre upp på den här sidan.

Om du vill göra ett pepparkakshus utifrån en verklig byggnad kan du göra din egen mall. Kanske inte något för den totala nybörjaren, men inte så svårt som det låter. Om du vill slippa klippa och skära ut med kniv finns det färdiga set med formar så att du kan trycka ut väggar tak och fönster.

 

DEG:

Gör pepparkaksdegen minst en dag innan du ska börja med ditt pepparkakshus. Mjölet i degen får då tid att svälla och degen blir lättare att arbeta med. Med köpt deg kan du sätta igång direkt, eftersom den redan är några dagar.

Om du minskar lite på mängden bakpulver eller bikarbonat (i en del recept är det bakpulver, i andra är det bikarbonat) så sväller inte dina bakverk lika mycket i ugnen. Kan vara en fördel, särskilt när man bakar husdelar.

Vårt recept på pepparkaksdeg hittar du här. Det finns också recept som är avsedda speciellt för pepparkakshus - t ex här.

 

GRÄDDA:

När bitarna gräddas i ugnen sväller de. När du tagit ut plåten ur ugnen kan du lägga mallarna på de färdigbakade husdelarna och skära runt mallen igen för att få bort sådant som blivit snett under gräddningen. Vänta i så fall någon minut innan du börjar skära, så att bitarna inte är alldeles heta, så går det lättare. De får heller inte svalna för mycket, då kan de spricka.

 

DEKORERA:

Dekorera gärna de olika delarna innan du börjar sätta ihop ditt pepparkakshus.

Använd allt som du tycker är gott eller vackert (eller både och). Klassiska dekorationer är vit kristyr och non-stop, men det finns mycket annat som är fint och gott. Silverpärlor, gelehallon, polkagrisar, nötter eller mandlar, lakrits. Om du vill kan du bestämma ett tema för dekorationerna. Eller blanda hej vilt, allt efter tycke och smak.

Siktat florsocker på huset ser ut som vacker, nyfallen snö.

 

FÖNSTER:

Det lättaste är att låta fönstergluggarna vara tomma, och dekorera med kristyr runt dem. Att lägga in en ljusslinga i huset är ett lätt sätt att höja mysfaktorn med flera snäpp.  

Man kan också göra fönsterrutor om man har lust:

Vackra fönster får man genom att krossa hårda karameller och lägga krosset i fönstergluggarna under gräddningen. Det smälter då och resultatet blir vackert färgade "fönsterglas".

En lite lättare, men ändå fin variant är att fästa gelatinblad i fönstergluggarna. De fästs på insidan av väggarna med lite kristyr eller smält socker.

 

SAMMANFOGA:

Som murbruk/fogmassa kan du använda smält socker eller kristyr. Varje material har sina för- och nackdelar.

Smält socker torkar snabbast och håller bäst. Men det blir fruktansvärt varmt och är inte kul att få på fingrarna!

Smält sockret i en stor stekpanna (gjutjärnspanna är att föredra) eller långpanna så att du får plats att doppa husdelarna. Rör hela tiden så att det inte blir bränt. Det ska bli ljusbrunt, inte svart. Doppa snabbt den del som du ska sammanfoga och håll ihop med nästa del i några sekunder. Det torkar snabbt. Akta fingrarna!

Kristyr är ett barnvänligt material som ingen bränner sig på. Det blir heller ingen jobbig stekpanna att diska efteråt. Kristyr gör man ju ändå för att dekorera huset med, då kan det kännas lättare med bara ett material. Däremot tar det bra mycket längre tid att torka än smält socker och håller tyvärr inte lika bra.

 

Det här receptet på kristyr kan jag verkligen rekommendera. Det är från ica.se och jag är inte ensam om att tycka att det funkar jättebra.

1 äggvita

4 dl florsocker

1 tsk ättiksprit (12%)

 

Rör ihop äggvita, florsocker och ättiksprit. Använd gärna elvisp!

Lägg kristyren i spritspåse och dekorera.

Man måste inte vispa med elvisp, men om du kan så gör det, för kristyren blir tjock och luftig och lättare att spritsa. Om du inte har en spritspåse kan du använda en plastpåse som du klipper av spetsen på ett hörn på. Tänk på att det är mycket lättare att dekorera om hålet inte är för stort, och det blir lätt större än man tänkt sig. ;) Eller så kan man göra som proffsen och vika en spritsstrut, som Moa Brink på Lundbergs konditori. Den här videon (klicka här) ger dig bra vägledning när du ska dekorera och sammanfoga ditt pepparkakshus.

 

BAKA MED BARN:

Om du har barn som är med och bygger så lägg prestationsångesten åt sidan, det viktigaste är att ha roligt tillsammans, inte att få till det vackraste huset någonsin.

Pepparkakshus får lov att vara lite sneda och vinda! Det gör dem bara charmigare. =)

Om du hör till dem som vill baka ett vackert hus, med betoning på vackert, samtidigt som du har barn som vill vara med, är ett förslag att ni gör två olika projekt. Ett där barnen kan få vara med precis hur mycket de vill, även om resultatet blir ett kitschigt bushus. Det andra huset kan vara bara ditt, där du får ha dina goda smak i fred för små ivriga händer. =)

 

PEPPARKAKSVÄRLDAR:

Det som finns runt huset kan bli till en hel liten berättelse.

Varför inte baka en sagovärld, inspirerad av en favoritsaga? T ex en pepparkaksborg fylld med pepparkaksprinsessor och -prinsar eller riddare.

Att baka en bilbana av pepparkaksdeg ä r ett annat kul alternativ. Olika bilmodeller kan vara med och tävla på banan, och pepparkaksgummor och -gubbar får vara publik!

Andra fullt möjliga alternativ till pepparkakshus och pepparkaksvärldar är t ex

bondgård

stall med hästar - kanske t o m
islandshästar av pepparkaka?

dino-värld

zoo

safari

akvarie/havets djup

 

Letar du efter pepparkaksformar till de olika figurerna kan du använda vår sökfunktion som finns till vänster här på vår sida. Eller kika in under de olika kategorierna. Vi har massor av motiv, men du kanske saknar något. Hör gärna av dig till oss med dina förslag!

 

ÖVRIGT

Att träffas ett gäng och baka pepparkakshus tillsammans är kul! Är man många kan man dela in sig i grupper och göra var sitt hus, kanske på olika teman.

Är man riktigt biten på att baka pepparkakshus finns det en hel bok i ämnet. Här finns det mallar till flera dussin olika hus, allt ifrån fågelholkar och fyrar till Villa Villekulla och Eiffeltornet. Den är skriven av systrarna Eva Grane och Ylva Norman och finns att köpa här: Pepparkakshus och mera julbus.

Fler råd, från både proffs och duktiga amatörer kan du hitta här och här och om du vill leta vidare efter någon annan mall så tipsar vi om att titta här  eller här. Du kan också rita ditt eget pepparkakshus - då är det bara fantasin som sätter gränser!


 

Du kan också bygga ditt pepparkakshus med hjälp av ett praktiskt set med formar...
 

 

Här köper du setet till pepparkakshus och set till mysig pepparkaksborg

 

 

-----

 

 

Pepparkakshus - fågelholk

SÖT FÅGELHOLK

Piratskepp av pepparkaka

PIRATSKEPP

Pepparkakshus - söt borg med hjärtan

HJÄRTBORG

Ta dig också gärna en titt på alla fina pepparkakshus som finns i vår bildkavalkad!

 

Där finns det inspiration som förslår till flera års pepparkakshusbak...

Samtliga kreationer är bakade av våra fantastiska kunder! Några smakprov ser du här ovan, klicka på bilderna på kommer du vidare...

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt