Påskmat - vad är det för dig?

När jag var tonåring började jag samla på recept ur tidningar och reklamblad. En del av recepten har jag kvar, och använder dem faktiskt fortfarande rätt flitigt. Fast för det mesta har jag ändrat på dem lite här och där och gjort min egen tolkning av recepten, jag har svårt att följa dem rakt av.

En sak som slog mig när jag hade hållit på med mitt samlande ett tag var att vår familj nog hade missat något när det gällde traditionell påskmat. I nästan alla tidningar fanns det recept på lammstek och påsktårta. I vår familj hade jag aldrig sett röken av vare sig det ena eller det andra. Påskbord på påskafton, med sill och ägg och Jansson mm...Men aldrig lammstek.

Lamm smakar kofta, sa min mamma när jag frågade om inte vi kunde få lamm någon gång. Det lät ju inte så lockande, så jag frågade inte mer. Tårtan klarade jag mig också bra utan. På den tiden innehöll de flesta tårtor rikligt med vispgrädde i mer eller mindre ren form, något jag inte var så förtjust i, så jag lobbade inte för tårta heller.

Sen fick jag så småningom min egen familj och jag funderade lite på vilka mattraditioner jag ville uppehålla eller införa kring påsk. Jag är ingen äggälskare och sill hör inte heller till mina stora favoriter, så därmed försvann ju flera viktiga ingredienser på påskbordet. Lamm däremot har jag upptäckt att det inte alls behöver smaka kofta, utan kan vara riktigt gott! Så det har jag infört. Lammgrytbitar, marinerade i örter och  mycket vitlök, som jag sen ugnssteker i 30-40 minuter. Det passar fint både som huvudrätt och som varm plockmat och går hem hos hela familjen!

Lamm som påskmat har väl sina rötter i judarnas traditioner. Judar firar påsk till minne av att de blev fria från flera hundra års slaveri i Egypten, långt före vår tideräkning. I mer än en vecka äter de inget bröd med jäst, bakpulver eller surdeg. Bröd utan jäsmedel blir förstås lite torrt. Kanske lite som svenskt knäckebröd? Jag är varken jude eller frisläppt slav, men om jag hinner så bakar jag gärna en omgång knäckebröd just till påsk. Jag har ett recept på kornknäckebröd som blir väldigt gott på ostbrickan. T ex med en skiva stark ost och lite fikonmarmelad på. Här finns det: Kornknäckebröd

Knäckebröd uttryckt med pepparkaksformar

Och så var det det där med påsktårtan. Tja, jag saknar den inte, och tänker inte införa den i vår familj. Men som ett litet tips till alla er som gärna bakar en påsktårta: Varför inte dekorera den med marsipanfigurer, och då menar jag inte små kycklingar som du köpt i närmsta bageri, utan figurer uttryckta ur färgglad marsipan med hjälp av pepparkaksformar. Enkelt, kul och effektfullt!

 

Glad Påsk!

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt