Pepparkakshus

Tur att det finns kreativa saker att hitta på inomhus när det är så mörkt och rått ute! Julbak och julpyssel i alla dess former har helt klart terapikvalitéer. Så om du känner dig nere är mitt tips att sätta händerna i arbete med något trevligt projekt. T ex ett pepparkakshus...

När jag var liten så hade vi en mall till ett pepparkakshus som var urklippt ur någon veckotidning. Inte så avancerat, men vi tyckte det blev jättefint. Så det huset bakade vi flera år i rad. Tills min mamma tröttnade på att slänga husen, som i vilket fall smakade mer bomull än pepparkaka när julen var över. Så, pedagogisk som hon är, fick hon oss att tycka som hon - att det är mycket roligare att baka pepparkakor som man kan äta upp, än ett hus som står och samlar damm och sen inte blir uppätet. ;)

Fast det är ju mysigt att bygga pepparkakshus, och variationerna är oändliga. Prestationsångest kan man kanske få om man tittar runt på nätet på alla enormt vackra pepparkakshus som finns. Och jag beundrar verkligen dem som gjort dem. Jag vet att våra egna hus aldrig kommer att komma ens i närheten av att vara så vackra som många av de konstverk jag ser. Men på något sätt stör det mig inte. För mig är pepparkakshusbygget en mysig sak att göra ihop som familj. Man kan vara både kreativ och lite tokig när man håller på. Vi strävar inte efter att få till det vackraste, mest perfekta pepparkakshuset som någonsin har skådats. Inte ens det mest originella, det största, eller det godaste. Vi gör det för att det är kul, och har vi det bara bra tillsammans under tiden som bygget pågår, så är vi nöjda med det. Och barnen är nöjda över att det finns sött att stoppa i munnen under tiden...

Mallar till husbygget kan man fortfarande komma över i olika veckotidningar, men det finns också en hel del på nätet. Här på Formina har vi också tagit fram ett antal  mallar till pepparkakshus som finns att ladda ner (givetvis gratis), bland annat till en mysig pepparkaksborg. Dessutom har vi en bildkavalkad med massor av pepparkakshus och annat kul som är byggt av pepparkaksdeg. Där finns inspiration så att det räcker till julpyssel i flera år!

Om du använder någon av våra mallar till årets pepparkakshus så skicka oss gärna en bild eller två! Vi lägger gärna ut den på sidan. Vi tar också gärna emot både ris och ros när det gäller mallarna!

 

Härligt julbak till er alla!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt