Den barmhärtige Mazarinen

 

Jag vet, rubriken är en felskrivning. Det var den barmhärtige samariten som Jesus berättade om i en liknelse. Å andra sidan är det väl knappast längre någon som vet vilka de där samariterna, eller samarierna var. Mazariner är desto mer välbekanta, barmhärtiga eller ej.

Upplysningsvis var samarierna ett blandfolk i Palestina som judarna på den tiden tittade snett på eftersom de varken var riktiga judar eller hade korrekt tro. En rätt troende borde därför inte ha med dem att göra. Men eftersom Jesus enligt bibeln gärna pratade med ”olämpliga” personer – allt ifrån prostituerade till romare – så var det kanske inte så konstigt att han använde en samarier som exempel på hur man ska göra för att vara en medmänniska.

I liknelsen häcklar han sitt samhälles religiösa elit genom att visa hur de struntar i en utsatt människa som ligger skadad på gatan. De finfina människorna gick förbi och tittade bort. Den enda som brydde sig om den skadade mannen var, just det, en föraktad samarier. En människa som såg en medmänniska. Beröringspunkterna med oss som har det oförskämt bra och samtidigt helst tittar bort när vi ser lidande är jobbiga att ta till sig. (För att undvika sådant obehag kan man låta bli att läsa Lukas evangelium kapitel 10 där liknelsen finns).

Men det här har ju inte ett dugg med kakformar att göra. Kanske har jag sett för mycket på nyheterna om alla flyktingar… Det enda som stämmer in på bloggens tema är den felskrivna rubriken. Jag får göra nya försök att hålla mig till ämnet i kommande bloggposter.

 

En god Mazarin

Barmhärtig?

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt