Hackebackeskogen

Pepparkaka med kristyr - en glad mus

 

En glad och munter liten mus

 

Med risk för att låta antik kan jag berätta att jag tyckte om att lyssna på kassettband när jag var liten. Jag brukade krypa ihop på några kuddar på golvet nära högtalaren som vi hade i vardagsrummet och lyssna och lyssna. För några år sen blev jag lite sugen på att låta våra barn provlyssna några av mina gamla favoritsagor. Så jag gick på kassettjakt i mina föräldrars källare. (Där finns det en del gamla skatter...) Där hittade jag både Pippi Långstrump och Lotta på Bråkmakargatan och Klas Klättermus.

Vi lyckades med att få fram en kassettbandspelare, och jag var spänd och förväntansfull över vad  barnen skulle tycka om mina gamla favoritband. Naivt av mig. Tji fick jag.

Banden gick inte att lyssna på, ljudkvalitén var helt fruktansvärd! Nu vet jag inte om kvalitén hade försämrats under åren som kassetterna låg i mina föräldrars källare, eller om jag bara vant mig vid en helt annan ljudkvalitet sen dess. (Förmodligen en kombination av båda, kan jag tänka.) Eller så kanske jag lyssnade på banden så många gånger som barn att jag nästan kunde berättelserna utantill, och när ljudet allt eftersom försämrades av allt lyssnande hade jag inte ont av det, eftersom jag ändå visste precis vad som skulle komma...

Så var det med det. Lotta på Bråkmakargatan och Pippi var det ju ingen fara med, de fanns att låna på biblioteket på CD. Men inte Klas Klättermus. Sökning på nätet. Där måste den väl finnas! Jag fick inte många träffar, men lyckades till slut hitta något under Djuren i Hackebackeskogen, som kassetten väl egentligen hette. Så fick jag äntligen återuppleva sångerna om musen Klas, som var den glade trubaduren som sjöng och roade sig och litade på att hans vänner inte skulle låta honom svälta till vintern. Barnen tyckte om den, men mest entusiastisk var jag! De fick ju inte fick någon nostalgikick av det hela...

I efterhand har jag fått reda på att Djuren i Hackebackeskogen har norskt ursprung och är en av de mest älskade norska barnberättelserna som finns. Och jag börjar ana att författaren, Thorbjørn Egner, är för Norge lite av vad Astrid Lindgren är för oss svenskar. (Nu kanske ni norrmän skakar på huvudet åt min okunskap, men det får jag väl tåla.)

Men tillbaka till Hackebackeskogen. I berättelsen finns det ju andra djur också, förutom Klas. Bland annat den snälle björnen Bamsefar och en listig räv. Och massor av visor. Med räven hänger den skönaste sången på bandet ihop, nämligen grönsaksätarsången! Den sången var långt före sin tid och passar perfekt i dagens gröna våg med alla som vill äta mer grönt och mindre kött! 

 

Lyssna på den själv, får du höra! 

Jag gillar speciellt skönhetstipset:

Ät mycket grönsaker så får du ett vackert leende! (För så gör ju krokodiler...?)

 

Får väl bli något grönt till middag idag, då. ;) Och kanske en pepparkaka eller två till efterrätt.

 

2 kommentarer

Roger Mer än 7 år sedan
Klas klättermus är en riktig klassiker. Vår son var med i en härlig "Klas klättermus-musikal" när han gick på förskolan.
Annica Mer än 7 år sedan
Klas Klättermus var min favorit när jag var liten! Inte minst för musikens skull.
Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt