Rådjuren och blodmjölsritualerna

Rådjur

Vacker vän eller illasinnad fiende?

 

Man kan odla blommor på balkong, kolonilott eller villaträdgård. Vi har provat alla varianter. Balkongens fördelar är uppenbara. Förutom överblickbarhet och den kreativitet som ett mer begränsat utrymme bjuder så slipper man odlarnas fiende nummer ett – rådjuret.

Som nyinflyttade upptäckte vi att rådjuren i Göteborg är av ett särskilt illasinnat släkte. De smaskar i sig det mesta som är vackert. Dessutom verkar de onaturligt orädda för människor när de, nästan som renar, kommer strövande i flock över vår tomt.

Vår första strategi blev att skrämma dem. Så en vinterkväll när fem rådjur stod bland fruktträden for jag ut ur huset vilt dunkande en plastpulka samtidigt som jag ylande rusade emot flocken. Rådjuren backade sakta och till synes förvånade ut på vägen. Sedan stod de och glodde medlidsamt på mig. Som om jag inte var riktigt klok.

Rådjuren återkom och gav sig både på blommor och nyplanterade fruktträd. En gång gick de till och med upp på altandäcket och mumsade i sig det vi hade i krukorna. Vid det här laget var vi övertygade om att dessa gracila djur var genuint onda varför vi beslöt oss för ett kraftfullt motangrepp. Det var då vi började med blodmjölsritualerna.

Ritualen är enkel. Man blandar blodmjöl, vatten och ammoniak i en hink. (Stanken är vedervärdig.) Sedan skär man till oasis-block och sätter fast dem på pinnar som placeras på lämpliga ställen i trädgården, t ex i närheten av David Austen-rosorna. När det har gått en tid eller regnat får man gå ut med den ammoniakstinkande hinken och doppa oasis-blocken igen. Det är den rundan jag kallar för blodmjölsritualen. Faktum är att det fungerar.

Men det som avskräcker rådjuren lockar till sig en annan art. Döm om vår förvåning när vi upptäckte att blodmjölet drog till sig räven som gillar att slicka på dessa pinnar. Så vi fick välja mellan att få ett ständigt tillflöde av fästingar från rådjuren eller risken att via rävarna få hit dvärgbandmask. Vi valde fästingar och avslutade blodmjölsritualerna. Numera hägnar vi in de växter vi vill bevara…

Det är rart med djur.

 

räv som pepparkaksform

Den här varianten på räv är välkommen hemma hos oss!

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt