Trolldegspyssel

Pyssla med trolldeg och pepparkaksformar

 

Höst och pyssel hör för många ihop. Därför tänkte jag tipsa om ett trolldegspyssel som våra barn tycker om att göra. Det är väldigt enkelt, kräver inga stora förberedelser och de flesta barn från 2-3 år klarar av att vara med! Samtidigt är möjligheterna till variation stora, så det passar för både små och stora. Man kan räkna med att det tar någon dag innan det här projektet är över, för det går i flera steg, och det behövs bland annat tid i ugnen emellan.

Du behöver:

trolldeg (recept kommer i slutet av inlägget)

pepparkaksformar och kavel

ugn

färg (gärna temperafärg eller annan hobbyfärg) och penslar för att måla figurerna med

hobbylack (om du vill)

 

Kavla ut trolldegen till en platta, ca en centimeter tjock. Använd pepparkaksformar och tryck ut figurer i alla möjliga olika motiv som du känner för. Du kan t ex trycka ut olika sorters djur, blommor, gubbar och gummor eller fordon. Lägg sedan över figurerna på en plåt, gärna med bakplåtspapper. Sen är det dags att härda figurerna i ugnen. Ca 70-90 grader brukar vara lagom, prova dig gärna fram med din egen ugn. Börja hellre med en låg temperatur, man kan alltid höja! Man får räkna med att det tar några timmar i ugnen innan figurerna är färdiga. Tiden beror på ugnsvärmen och på hur stora och tjocka figurer man gjort. Det är viktigt att de är genomgräddade, annars kan de börja "läcka" efter ett tag och falla sönder. När de känns helt hårda (inte bara på ytan) är de färdiga.

 

Någon kanske blir lite otålig och tycker att de vill grädda fortare på högre temperatur, men risken är att figurerna får bubblor eller spricker och att kanterna böjer sig uppåt. Så det är bara att ge sig till tåls. Kanske kan man ta extra låg temperatur och stoppa in dem över natten? Typ på den lägsta värmen som ugnen klarar av att vara på? Ju större och tjockare figurer man har, desto lägre ugnstemperatur ska man använda för att de ska bli genomhärdade utan att bli brända eller spruckna på ytan.

När figurerna är genomtorra så är det dags för målning! Temperafärger passar utmärkt. Eller någon annan hobbyfärg som ni har hemma. Gärna outspädda, man vill inte ha för mycket vatten på figurerna, då kan de lösas upp. Vanliga vattenfärger passar därför inte alls. Om färgen är trög att måla med kan man späda lite försiktigt. Det lättaste är att måla en sida av figurerna åt gången och låta dem torka innan man målar andra sidan.

Eller så behöver man inte måla baksidan alls. Det beror på vad man vill använda figurerna till. För några år sedan hittade mina äldsta barn (då var de 7 och 9 år) på att de skulle göra kylskåpsmagneter till mormor och farmor i julklapp.

Sagt och gjort. Efter målningen limmade vi fast magneter på baksidan av några figurer och så var det klart! De blev riktigt fina, och väldigt uppskattade - barnen hade ju gjort dem själva! ;). På några av dem tog vi dessutom glitterlim ovanpå färgen, och det blev extra fint. Bland annat en helvit snögubbe med silverstänk och en mörkblå delfin med lila skimmer. Tyvärr visade det sig efter ett par månader att färgen inte klarade av det. Den började flaga på de figurer som vi hade "glitterlimmat". Färgen på de andra höll fint. Jag vet inte om det hade funkat bättre med någon annan sorts färg, eller om det hade hjälpt om man hade lackat dem efteråt. Vi har inte provat med glitterlim igen efter den gången... Men det var fint så länge det varade!

Om man istället vill göra t ex en bondgård eller ett zoo av trolldegsfigurer så går det förstås utmärkt. Eller ett akvarium. Eller en bilbana. Eller dekorationer att hänga upp någonstans. Då passar det bäst att måla figurerna på båda sidorna. Om man själv blandar till någon färgnyans som man vill måla hela figuren med, så kan det vara bra att komma ihåg att det kan vara svårt att få till precis samma nyans ifall färgen inte skulle räcka. Alltså är det bäst att göra en tillräckligt stor sats med färg på en gång. Och att måla båda sidorna av figuren på samma dag, så inte den tillblandade färgen torkar in innan den används.  Om man vill göra dekorationer att hänga så kan man t ex använda ett sugrör för att göra hål med. Se till att hålet inte är precis i kanten av figuren, så håller det bäst.

Svårare än så är det inte. Ett väldigt trevligt pyssel att hålla på med. Lycka till!

 

Recept på trolldeg:

Det finns en del olika recept på trolldeg, och jag är ingen expert, men det här är det som vi använder, och det funkar fint. Räcker till ca 20-30 figurer. Lätt att dubblera eller halvera om man vill.

200 g salt

200 g vetemjöl

ca 1 dl vatten, häll på hälften först och späd sedan efter behov medan du arbetar ihop en smidig deg

 

Obs! När du använder pepparkaksformar ihop med saltdeg så se till att diska av formarna med en gång efteråt. Annars kan det bli fula rostfläckar, saltet fräter ju lite. Om du har rostfria formar så klarar de det, men om de är av bleckplåt så kan de bli lite rostiga av saltet. (Nästan alla äldre pepparkaksformar är gjorda i bleckplåt, och en hel del nya är också det. Det beror på att det är ett bra material att göra pepparkaksformar av - böjbart samtidigt som det håller formen.)

 

1 kommentar

Kr 2 månad sedan
Mycket bra recept med det behövdes 2dl vatten
Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt