Mobila småkakor

Det är nästan så att jag inte vågar erkänna det. Jag minns när mobiltelefoner inte fanns.* Och jag tycker inte ens att det är så värst längesen. Jag gick i lågstadiet. Telefonen vi hade hemma var en grå (ful) sak med snurrskiva. Kanske skulle den anses ha retrostatus nu, men jag saknar den inte.

När jag sedan gick på mellanstadiet kom min storebror hem en dag och berättade att hans kompis pappa hade en telefon i sin tjänstebil. En mobiltelefon. Idag skulle vi skratta åt att kalla en så otymplig sak med tillhörande låda för mobiltelefon. Med klassisk spiralsladd och allt. Den var för tung för att bära omkring på, men den gick att ringa på, och det var förstås huvudsaken. I bilen behövde man ju inte kånka på den. Att ta med telefonen på joggingrundan var knappast att tänka på.

Men mobilens utveckling skulle gå snabbt. Från en jättestor klumpig extrapryl som bara några få hade tillgång till, till en allt vanligare, allt mindre, allt smidigare och lättare liten sak. Till slut var den så liten att man ofta inte ens märkte om Nokian eller Ericsonluren gled ur jackfickan när man satte sig på bussen.

Ända tills det kom en ny mobil som skulle vända upp och ner på det här med storleken. Telefonen med touchpad. iPhone. Sen dess har det gått åt andra hållet med storleken. Det är länge sen det var status att ha en så liten telefon som möjligt.

En kompis till mig kommenterade nyligen till sin tonåriga dotter:

- När jag var i din ålder så ville jag ha en så liten mobil som möjligt.

Ja, så var det.

Nu är det länge sen de smarta telefonerna tog över. Och man har t o m börjat se lillfingersyndromet hos flitiga användare. (En liten böj i lillfingret, oftast på vänster hand, som påstås bero på att mobilen trycker just där när den vilar i handen.)

Men det jag egentligen ville komma till är att den här typen av mobiler faktiskt har fått en egen pepparkaksform utformad efter sig. Ett litet set med formar som fått det passande namnet iPepp. Idé och design står Martin Lexelius för, och med setets hjälp kan man lätt trycka ut både mobilskal, appar och knapp ur småkaksdegen. Kul för både iphone-freaks och mer återhållsamma mobilanvändare.

 

* Om man ska vara petig så visst fanns mobiltelefoner, sååå gammal är jag inte. Men de var fortfarande ingenting som vi vanliga dödliga tänkte på, brydde oss om, eller (för det mesta) ens kände till. 

2 kommentarer

Cathrine / Formina Mer än 8 år sedan
Ha ha, ja vi får väl se...
Erling R M Mer än 8 år sedan
Ja, tänk hur det ändrat sig. För viss teknik är jag snarare eftersläntrare än early adapter. Jag har fortfarande inte ansett mig ha råd med en mobil för tusentals kronor.
Men iPepp har jag provat, det var kul.
Och efter den här sommaren kanske Formina ska börja med formar för Pokemon-monster?!
Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt