Berlusconis ord förgår. Den finska kålrotslådan består.

Kommer någon ihåg när Italiens förre premiärminister Berlusconi hånade det finska köket? Jag gör det. Kanske för att jag blev stött, jag har en speciell förkärlek för finnar. Eller så var det Berlusconis fräckhet som fastnade. Vid ett EU-toppmöte 2001 påstod han att ”finnarna inte ens vet vad prosciutto är”. Finländarna var nämligen intresserade av att få EU:s livsmedelsmyndighet förlagd till sitt land. Berlusconi menade att myndigheten självklart måste ligga i Italien.

Några år senare påpekade Berlusconi att Finland överhuvudtaget inte har något ”cuisine” och att han fått använda hela sin “maskulina charm” för att övertyga den finska presidenten Tarja Halonen om att hans land och inte hennes borde ha denna myndighet. ”Jag har varit i Finland och tvingats utstå den finländska mathållningen” är ett annat av hans famösa uttalanden, ja han drog sig inte ens för att angripa den finska böcklingen!

Nåja, nu är väl Italien mer känt för god mat än för goda politiker. Dessutom hade Berlusconi fel. Visst har finnarna ett kök, dvs en matkultur, som dessutom är värd att låna olika rätter från. Jag brukar till exempel alltid laga en finsk kålrotslåda till julbordet. Receptet kommer från Kuusamo i norra Finland via Merja, min frus tidigare arbetskamrat.

Finsk kålrotslåda

• Tärna 1 1/2 liter kålrot och koka den mjuk i vatten med en tesked salt (det tar ca 20 minuter).

• Häll av vattnet och blanda i följande ingredienser:
1/4 tsk muskotnöt
1/4 tsk vitpeppar
1 dl ströbröd
1/2 dl sirap
1 ägg
2 dl grädde

• Vispa tills smeten blir någorlunda slät.

• Häll ut smeten i en smord ugnsform och klicka smör eller margarin på

• Grädda cirka en timme i 200 grader

• Låt ligga kvar i eftervärmen en halv till en timme.

• Täck med lock.
 

Kålrotslåda passar bra till köttbullar och rödbetssallad. Men också till strömming.

För att vara riktigt petig så finns det minst två matkulturer i Finland, den finska och den finlandssvenska och böckling hör nog till den senare. Hur som helst, om jorden består så kommer såväl böcklingen som den finska kålrotslådan sannolikt att fortsätta tillagas långt efter att Berlusconis ord fallit i barmhärtig glömska.

Kuusamo - finsk kålrotslåda

Om kålröttterna räcker så kan man skära några skivor och låta dem koka med. Så kan man dekorera kålrotslådan med olika motiv som man tryckt ut med kakmått. Jag lade på figurerna först efter en halvtimme i ugnen för att de inte skulle bli för välgräddade.

2 kommentarer

Matti Mer än 8 år sedan
För att inte tala om memma, en finsk klassiker och delikatess sin ska avnjutas ljummen med ovispad grädde.
Erling R M Mer än 8 år sedan
Jag håller med dig Matti. Memma är mumma! För oss oftast i påsktid.
Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt