Dreaming of a White Christmas?

Hör du till dem som gärna drömmer och planerar och tänker ut hur fantastiskt allting kommer att bli?

En perfekt jul där allt bara blir så där alldeles underbart. Lagom mycket nysnö som gör allt skimrande vackert och nytt. Julmat som smakar ljuvligt och som är färdig i god tid utan stress. Vackert inslagna presenter med innehåll som får både givare och mottagare att bli genomglada. Bara för att sedan dimpa ner i verkligheten och inse att den inte riktigt motsvarar drömmens gnistrande skimmer...

Kanske att innehållet i en del av paketen är nödlösningar. Presenter som köpts för mer eller mindre astronomiska summor för att "det ska va". Nödlösningar kan bli lyckade, men det händer nog också att den som får dem önskar att Karl Bertil Jonsson hade fått tag på paketet och gett det till någon fattig istället. Som familj har vi flera gånger valt att handla i den här webaid-butiken, där man kan köpa kor och grisar, får och höns, sjukhusvård och mycket annat  till behövande i andra länder. Känns mycket mer meningsfullt än många andra presenter!

Kanske att man är "tvungen" att fira med personer som man helst skulle undvika att träffa, men som man inte kommer undan, eftersom de tillhör släkten. I inte så få familjer finns det någon eller flera som gärna dricker sig mer än glad på jul. Vare sig det är kusin Kalle eller moster Märta så är det nog så jobbigt.

Ju äldre jag blir, desto mer har mitt fokus på jul blivit att våra barn ska ha det bra. De får ju fortfarande den där hisnande glädjen och spänningen i magen när de ser granen och julklapparna och de njuter omåttligt av köttbullar och korv och annan julmat. Jag får inte det, har inte fått det sen jag vet inte när. Men det gör inget - jag blir glad om jag vet att de har det bra. En del av att ge barnen en underbar jul är att se till att det är frid i huset. Man behöver inte dra upp gammalt groll på jul. Man behöver inte låta farbror Åke dricka sig bråkig. Man behöver faktiskt inte dricka alls - av hänsyn. Det finns måånga andra dagar på året när den som vill dricka sig berusad kan göra det. För det finns tyvärr många som inte klarar av att bara dricka lite grann. Har man väl börjat, så fortsätter man.

Om man vet med sig själv att man har den svagheten, eller att någon av dem man firar med har den, är mitt enda drastiska tips: stryk alkoholen från menyn. Alla barn har rätt till en vit jul!

 

Pepparkaksforms-set Vit jul

Det här setet med pepparkaksformar tog vi fram för IOGT's räkning för ett par år sedan till deras praktiska arbete med att ge utsatta barn i familjer med missbruk eller riskbruk en bättre jul.

Alla barn har rätt till en vit jul

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt