Kul julgodis av marsipan

Så är vi redan inne i december och julbak och julpyssel går på högvarv, både hemma och i andra sammanhang. Jag vill passa på och tipsa om ett enkelt men dekorativt julgodis, som passar fint vare sig du pysslar själv i köket eller tillsammans med några små ivriga medhjälpare.

Julgodis av marsipan

Du behöver:

marsipan (gärna i olika färger) eller mandelmassa

choklad (mörk, mjölk eller vit)

eventuellt kokos, vackert strössel eller annat att dekorera med

pepparkaksformar

 

Gör så här:

Kavla eller tryck ut marsipan eller mandelmassa till en platta, ca 1/2-1 cm tjock. Tryck ut figurer med små pepparkaksmått. Formar som är mindre än 5 cm i diameter passar bäst.

Doppa de uttryckta marsipanfigurerna i smält choklad och lägg dem på bakplåtspapper för att torka. Om man vill kan man strö kokosflingor eller strössel över. En marsipangubbe kan t ex få ett par chokladiga "byxor" och en nalle kan doppas helt och hållet för att få den rätta, chokladbruna färgen. En snöflinga kan doppas i smält vit choklad och sedan vändas i kokos. Eller blingas med lite silverströssel. 

Choklad kan man smälta över vattenbad eller i mikron. Jag brukar göra så här: Finhacka all chokladen, smält hälften av den försiktigt och blanda sedan i den andra hälften och rör om tills allt är smält. Om chokladen är för trögflytande kan man värma upp den en liten smula (typ ett par sekunder i mikron, inte mer) innan man börjar doppa marsipanfigurerna i den.

Om man däremot vill vara noggrann för att få ett vackert resultat, så kan man temperera chokladen, som proffsen gör. Men det är ganska meckigt. Om du vill prova så finns det bra instruktioner för hur man går tillväga här.  Men om du inte tänkt sig att ge bort godiset som en vacker present och inte vill testa ditt eget och eventuella små medhjälpares tålamod så smält den för all del "som vanligt".

 

Enkelt och gott julgodis som alla kan vara med och göra!

 

Här är ett smakprov på lite julgodis som vår 6-åring och 8-åring gjort med lite hjälp av mamma:

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt