Inte visste jag att rabarber kunde bli så gott i matlagning!

Rabarber, trädgårdens sura särling, är en lättodlad goding. I min enfald trodde jag att den bara passar till kräm, paj eller möjligtvis saft. Det var när jag råkade se Tareq Taylors nordiska matresa på TV för ett par år sedan som jag lärde mig bättre.

I det aktuella avsnittet besökte kocken Färöarna och lagade lokalt fångad lax. Till den serverade han en spännande rabarbersalsa med glaserad kålrot och pressad potatis. Inspirerad provade jag att laga det själv och sedan har det blivit en favorit!

Laxen lagar jag visserligen på mitt eget vis och pressad potatis kan jag hoppa över om det kniper, men kombinationen mellan den syrliga rabarbersalsan och den söta glaserade kålroten är något alldeles extra. Tänk att något så gott kan vara så enkelt!

För att anrättningen garanterat ska lyckas bör man nog följa Tareq Taylor råd:

http://www.koket.se/nyhetsmorgon/tareq-taylor/lax-med-rabarber/

Det som står nedan är alltså inte det fullständiga receptet. Dessutom har jag gjort ett litet experiment med pepparkaksformar som ger kålroten en lite större roll, inte minst visuellt. Jag blev nöjd med resultatet!

Rabarbersalsan skapas genom att man hackar lika delar rabarber(stjälk) och salladslök och blandar. Till fyra personer behövs det ca 200 gram av varje. Slå sedan i en tesked olja och en tesked vitvinsvinäger samt lika mycket socker plus en halv tesked salt. Blanda och ställ åt sidan.

Kålroten skalas och skivas innan den kokas mjuk i lättsaltat vatten. Känn med en potatissticka när den är klar. Sedan tar man upp skivorna och trycker ut figurer med valfria kakmått.

I en kastrull blandar man en tesked smör, en tesked socker och en tesked vitvinsvinäger och hettar upp under omrörning tills det tjocknar. Sedan glaserar man figurerna genom att lägga dem i glasyren och blanda om. Kålroten blir härligt gul av tillagningen.

Lägg upp salsa, glaserad kålrot, (ev pressad potatis) och stekt/ugnsbakad lax på en tallrik och servera!

Mitt tillägg till receptet är alltså att ta ut figurer ur kålroten med hjälp av pepparkaksformar. Det ser festligt ut på tallriken, särskilt om man vill bjuda någon på den här goda rätten. Kålrotsspillet som man får över används med fördel i lunchlådan.

 

Hoppas att det smakar!

 

lax med rabarbersalsa och glaserad kålrot

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt