Sommarpicknick, slott och meloner!

Melonen är ett kärt och svalkande tillbehör vid picknick och sommarbord. Ett av mina starkaste melonminnen har jag från yngre dagar då vi var bosatta i Stockholm. En god vän, som dessutom är en sann gourmand, bjöd oss på picknick i Drottningholms slottspark.

En stor del av parken står öppen för allmänheten och är väl värd att besöka. Där, invid ett kinesiskt slott, skulle vi mötas och vår kamrat hade lovat att stå för skaffningen.

Hela miljön är märklig med stora kastanjalléer som öppnar upp vyerna, med historiska vingslag och med Kinaslottet från 1700-talet. Slottet var från början en present till drottning Lovisa Ulrika på hennes 33-årsdag.

När vi hade funnit vår kamrat bland de mäktiga träden fick vi nästan gnugga oss i ögonen. Han hade burit dit stora uppläggningsbord och dukat en överdådig buffé med kallskuret, sallad, cider, physalis och andra exotiska frukter. Och med meloner i mängd! Det är så man håller en bjudning man minns i decennier…

Men nu är det ju inte nödvändigt att ta i så man spricker inför varje melon-picknick. Det räcker att plocka med en filt, en honungsmelon, kniv och servetter. Gott och trevligt! Vill man höja nivån ett snäpp rekommenderas en mat- eller fruktsallad med meloner i. Nätet är fullt av recept.

För att få en extra finess (fortfarande enkelt ordnad) så kommer pepparkaksformar väl till pass. Fotot visar en laxsallad med läckra melonälgar. För en sådan sallad är det bara fantasin som sätter gränser.

Melon- och laxsallad

Bon apetit!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt