Smulhockeypaj

Jag brukar ofta göra smulpaj. Det är tillräckligt enkelt för att jag ska klara det. Det är också tillräckligt flexibelt för att kunna varieras. Framför allt är det tillräckligt gott för att jag ska älska det!

Ishockey-VM håller ju på för fullt just nu. Här i Sverige är det många som stänger ute vårljuset för att istället bänka sig framför VM-teven. Lite märkligt kanske, men så är det. Varför då inte förgylla kvällen med en smulpaj till kaffet?

I Sverige vill vi gärna tro att vi är bäst i världen i ishockey. Om förväntningarna inte infrias kan vår självbild få sig en rejäl smäll. När Finland (”de finska lejonen” som sportkommentatorerna säger) slog Sverige med 6-1 i en VM-final för några år sedan kunde man tro att något verklig allvarligt hade hänt att döma av tidningarnas rubriker.

Hur som helst, en smulpaj kan användas både för att fira och som tröst.

Här är mitt recept på hockeysmulpaj.

 

Gör så här.

  • Lägg frukt eller bär i en smord ugnsfast form. Gärna blåbär, hallon, rabarber eller äpple. Det man hittar i frys, affär eller trädgård.
  • Strö över socker efter behag och en matsked potatismjöl. Häll gärna på lite havregryn för att få mer tuggmotstånd.
  • Rör ihop en smuldeg av ett par deciliter vetemjöl, 1/2 dl socker och 200 gram smör eller margarin.
  • Ta ungefär hälften av degen och smula över bären i formen.
  • Ta resten av degen, tillsätt lite mer mjöl, och kavla ut för att kunna ta ut ishockeyspelare med pepparkaksformar. Lägg dessa överst.
  • In i ugnen (225 grader) omkring 20 minuter eller tills pajen får fin färg.
  • Servera med vanilj- eller marsánsås!

smulpaj dekorerad m h a pepparkaksformar

Smulpaj med hockeytouch

 

 

PS. Själv föredrar jag fotboll framför ishockey. Risken är stor att du också känner någon med samma svaghet. Någon som gärna följer Barcelona eller Bayern München. Jag lobbar för att Formina ska skaffa fram en eller flera pepparkaksformar med fotbollstema! Varför inte ett pepparkakshus i form av Allianz Arena eller Camp Nou? Eller ett kakmått med en vanlig enkel fotbollsspelare... Vad tycker du? DS.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt