Kladdkaka med kul mönster - använd pepparkaksformar!

Kladdkaka är en modern svensk klassiker. Jag antar att receptet har sitt ursprung i amerikanska  brownies. Recepten är väldigt lika, de är båda lätta att baka och det blir väldigt chokladigt och gott!

Hur som helst är kladdkaka en favorit hemma hos oss. Anledningarna är flera:

Den är lätt att baka – även barn i 7-årsåldern kan klara det (nästan) utan hjälp! Och vad stolta de sedan känner sig att de bakat något så gott alldeles själva!

Det finns inte så mycket som kan gå fel. Det värsta som kan hända är att den blir för torr, men även lite för torra kladdkakor försvinner snabbt hemma hos oss!

Det är ett snabbt sätt att få fram något hembakat som smakar underbart.

Mitt recept på kladdkaka fick jag av en god vän för en massa år sen, och jag har inte haft någon anledning att leta efter något annat recept – det här är helt enkelt jättegott! Fast, som vanligt kan jag inte låta bli och göra små förändringar (förbättringar, om jag får säga det själv... =) ) i receptet. Här kommer min egen variant på kladdkaka:

Jättegod kladdkaka

2 ägg

2 dl socker

 1,5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 dl olja

1 krm salt

Rör ihop ägg och socker i en bunke (vispa inte!) Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggblandningen växelvis med oljan. Häll upp smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 15 minuter i 180 grader. Kakan ska fortfarande vara mjuk i mitten när du tar ut den.

I originalreceptet är det mer socker (3 dl istället för 2 dl) och smält margarin istället för olja. Jag har dragit ner på sockermängden undan för undan i det här receptet och nu tar vi ofta lite mindre än 2 dl socker. Och alla tycker fortfarande att det är jättegott! Olja istället för smält margarin eller smör har flera fördelar. Dels är det enklare – man behöver inte smälta fettet, det är bara att hälla upp ur oljeflaskan. Dessutom är det nyttigare med olja än med smör och definitivt än med margarin (även flytande margarin) som ju är en konstgjord typ av fett. Och sist men inte minst så är det mjölkfritt, så om det finns några laktosintoleranta kompisar på besök så kan de också njuta av kakan!

Eftersom vi är en stor familj och alla tycker om sött så bakar jag alltid tredubbel sats och häller i två formar. Det gör nästan ingen skillnad i tid – alla ingredienser ska ju ändå tas fram och mätas upp, och kakorna kan gräddas samtidigt i ugnen – och så blir det kaka kvar till nästa dag också. De blir visserligen lite högre än klassisk kladdkaka, men det är det ingen som klagar över. =)

 

Häromdagen var min fjortonåriga dotter och hennes bästa kompis i baktagen. Och visst blev det två goda kladdkakor! För att göra kakorna lite festligare så gjorde de schabloner och siktade de florsocker över.

Schablonerna ritade de upp på bakplåtspapper med hjälp av pepparkaksformar. Sen klippte de ut figurerna och la på de färdiggräddade kakorna och siktade florsockret över. Därnäst tog de försiktigt bort schablonerna. Det var lite svårt att ta bort dem utan att förstöra mönstret, men med hjälp av en liten pensel fixade de till det så att det blev riktigt fint. 

 

De fyra motiven på den övre bilden finns att hitta under pepparkaksformar - exotiska djur, och de vackra hjärtana finns under pepparkaksformar - hjärtan och stjärnor.

kladdkaka med hjärtan

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt