Kul kakor i tärningsformat!

Här kommer ett recept på jättegoda småkakor som kan bakas ut med pepparkaksformar. Jag tycker att det är kul att man kan göra många olika motiv av samma deg. Med hjälp av fordonsformar kan man baka en hel trafikstockning, med djurformar kan man baka en bondgård eller ett helt zoo!

Den här gången bakade vi ut de flesta kakorna med en enkel, kvadratisk pepparkaksform och tryckte dit chokladknappar i vit choklad så att det såg ut som sidorna på en tärning.

Receptet kommer ur en mysig liten bakbok som heter 1 deg 100  kakor. Det är kokosflingor i degen, som passar jättebra ihop med chokladsmaken.

 

Tärningskakor med kakao och kokos

225 g rumstempererat smör

1 3/4 socker

1 lätt uppvispad äggula

2 tsk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1/2 dl kokosflingor

salt

vita chokladknappar eller liknande

Blanda smör och socker i en bunke och rör om med träslev. Rör sedan ner äggulan. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, kakao och en nypa salt. Tillsätt kokos och blanda väl. Dela degen på hälften, linda in i plastfolie och låt stå i kylen i 30-60 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

Linda upp degen och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Ta ut kakor med ett fyrkantigt mått som är ca 5 cm på varje sida. Lägg  över dem på plåtarna.  Tryck försiktigt dit chokladknappar av vit choklad så att kakorna ser ut som sidorna på en tärning. (Jag köpte mina chokladknappar på ICA, det var också där jag fyndade bakboken som receptet kommer från.)

Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna på plåtarna i 5-10 minuter och flytta sedan varsamt över dem till ett bakgaller där de får kallna helt.

Chokladiga tärningskakor med kokos

 

Den sista degbiten var jag inte med och bakade ut, den tog min fina dotter hand om. Hon hittade på allt möjligt kul: lok och bilar (med chokladknappar som hjul), smilisar, mm. Handkakan med chokladnaglar fick mig att dra på smilbanden! =) Här är några smakprov, som jag hann ta kort på innan de försvann...

 

Kul småkakor med knappar i vit choklad

Ps. Originalreceptet heter dominokakor och då bakas degen ut som rektangulära kakor som ser ut som dominobrickor. Också jättefint!

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt