Svampplockning

Nu är det sensommar och svamparna sticker upp ur jorden. Alltid lika fascinerande, tycker jag. Jag tycker verkligen om att se några små knubbiga karljohan mellan träden och kantareller som lyser gult i mossan. Jag är förtjust i röd flugsvamp också – bara för att den är så fin.

Jag gillar också att plocka svamp. Det gör hela vår familj. Tyvärr finns det inte så mycket svamp att uppbåda i Göteborgs norra skärgård, men om man tar bilen och åker en bit inåt landet, då kan man hitta en hel del! Och om det är ett svampår, då är det riktigt roligt. Nu är det förstås så att det är mycket roligare att hitta och plocka svampen än att sen ta hand om den. Och de flesta i vår familj är inte så förtjusta i att äta den heller. Det gick jättebra ända tills för något år sedan när vår äldsta dotter kom på (eller hade hon kanske snappat upp det någonstans?) att svamp är sliskigt och äckligt och inte alls gott. Det fortplantade sig snabbt till övriga barn. Så är det - the power of being the oldest...

Bara vår mellanson, som är en självständig själ, håller fast vid att svamp är gott och han är den ende av dem som fortfarande glatt äter svampsås.

Men det hindrar inte barnen från att tycka om att plocka svamp.

Och min man Jan och jag, vi äter gärna svamp. Smörstekta kantareller med en bit rostat bröd är svårslaget, men favoriten är nog svampsås gjord på karljohan och crèmefraiche. Jättegott till potatis och kött, men duger också mer än väl ihop med pasta och en sallad om man vill ha en köttfri måltid.

Om det någon som funderat på varför en svamp kallas för ett personnamn så är det faktiskt kopplat till den första Bernadottekungen Karl XI Johan som hämtades hit från Frankrike för att bli svensk kung. Han var förtjust i ”ätlig rörsopp” som med tiden fick namnet karljohan efter kungen. På den tiden var de flesta svenskar skeptiska till att äta svamp och det tog tid innan det blev något som accepterades som människoföda, men kungens entusiasm inspirerade säkert - åtminstone de rikaste och mäktigaste.

Nu för tiden kan man gå på svampkurs och utbudet med svampböcker verkar växa för nästan varje år. Ändå föredrar många av oss svenskar att köpa sin svamp i matbutik. Annat är det ner i södra och östra Europa. Där plockar var och varannan människa svamp och det är en viktig del av matkulturen, inte minst för dem som behöver dryga ut matkassan lite.

Hur som helst - är man svampfantast vill man säkert ha en fin svampform bland sina pepparkaksformar! Med den kan man baka småkakor i form av svampar. Pepparkakor förstås, men det finns även andra recept som också passar bra att använda kakmått till. Kavlade chokladkakor till exempel. Eller mördegskakor. Eller varför inte dekorera en hösttårta med marsipanlöv och -svampar?

 

Svampform

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt