Ibland är jag hjärtligt less på reklam. I synnerhet avskyr jag när filmer avsedda som helhetsupplevelser utsätts för reklamkanalernas styckmord. Insprängda reklamavbrott som verkar växa i omfång ju längre filmen rullar är direkt stötande för de skapande själar som haft en konstnärlig tanke med sitt filmkreerande.

Men ändå… När reklamen är som bäst, när den strängt hållna ram som ett reklamuppdrag består av används på ett kreativt och finessrikt sätt känner jag ofta en viss beundran. Det är kreativiteten jag beundrar. Människors förmåga att uppfinningsrikt kombinera olika storheter till nya oväntade budskap.

Som gammal reklamare har jag alltså ett ambivalent förhållande till reklam. Dessutom har jag ett lite udda intresse av reklamhistoria. I synnerhet är det den så kallade ”kreativa revolutionen” som fångat min uppmärksamhet, dvs den tid när femtiotalets beteendevetenskapligt styrda reklam ersattes av kreatörernas mindre säljande och mer humoristiska budskap (som naturligtvis även sålde bättre om de gjordes bra och produkten/tjänsten som exponerades faktiskt hade kvalitet).

Det är kring Madison Avenue i New York detta skifte inträffade och bland den kreativa revolutionens mest lysande namn räknas copywritern Bill Bernbach. När han och hans kompisar fick det hopplösa uppdraget att lansera Volkswagens lilla bubbla hade de en sann utmaning. Bilen ansågs ful. Den var också liten, vilket i USA på den tiden var negativt. Dessutom producerades den i ett land vars roll i andra världskriget femton år tidigare var en betydande kommersiell belastning.

De annonser som skapades var banbrytande och omvälvande. Hur de lyckades vända bilens svagheter till dess styrka studeras fortfarande med beundran. Resultatet var formidabelt. ”Folkabubblan” blev en total framgång med hundratusentals sålda bilar.

På youtube kan man hitta en del gamla härliga reklamfilmer, en av mina favoriter är den här legendariska filmsnutten: 

Bubblans konturer har idag blivit något av en älskad klassiker. Och visst är den charmig?!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt