Pepparkakshus!

 

PEPPARKAKSHUS MED LJUS I FÖNSTREN

MED LJUS I FÖNSTREN

PEPPARKAKSHUS MED BURSPRÅK

FANTASTISKT BURSPRÅK

PEPPARKAKSHUS I FLASKA

FLASKHUS!

PEPPARKAKSSLOTT

  CHARMIGT KRÅKSLOTT

PEPPARKAKSSTUGA

  MYSIG STUGA

PEPPPARKAKSBORG MED HJÄRTAN

  HJÄRTBORG

PEPPPARKAKSVÄRLD MED DINOSAURIER

DINO-VÄRLD

PEPPPARKAKSRACERBANA

RACERBANA

PEPPARKAKSFORDON TRAKTOR

PEPPARKAKSTRAKTOR

PEPPARKAKSHUS FÅGELHOLK

SÖT FÅGELHOLK

PEPPARKAKSBORG MED TOMTAR

TOMTEBORG

PEPPARKAKSHUS MED BALKONGER

VILKA BALKONGER!

pepparkaksvärld star wars

STAR WARS

PEPPARKAKSHUS TAJ MAHAL

TAJ MAHAL

PEPPARKAKSHUS KIRUNA KYRKA

KIRUNA KYRKA

PEPPARKAKSHUS STATOIL MACK

STATOIL MACK

PEPPARKAKSVÄRLD DOKTOR WHO

DOKTOR WHO

PEPPARKAKSMINIHUS

MINIHUS

PEPPARKAKSBILBANA

KUL BILBANA

PEPPARKAKSPIRATSKEPP

PIRATSKEPP

PEPPARKAKSSLOTT DISNEY

DISNEY SLOTT

PEPPARKAKSBORG MED RÅSA GLASYR

PEPPARKAKSBORG

PEPPARKAKSHUS VILLA VILLEKULLA

VILLA VILLEKULLA

PEPPARKAKSHUS VASILJEKATEDRALEN

VASILJEKATEDRALEN

 

 
 

Alla de fantastiska skapelserna av pepparkaksdeg på den här sidan har bakats av våra duktiga kunder! Låt dig inspireras av pepparkaksslott och pepparkaksfordon! Av hela pepparkaksvärldar från filmer eller TV-serier, tomteland, bondgårdar och bilbanor. Här finns turistmål från fjärran länder liksom små enkla hus med sin alldeles egna charm.
Mallar till dem har vi tyvärr inte tillgång till, men för den som är lite händig eller flitig är det faktiskt inte så svårt att göra sin egen mall.  Övning ger färdighet, många gör det till en tradition och ser det som en trivsam utmaning att bygga en ny variant på pepparkakshus (eller -bil eller -båt, eller -slott...) varje år. Andra föredrar det välkända och bakar och bygger utifrån samma  mall år efter år. Varför ändra på något som fungerar bra och man är nöjd med? Ja, som alltid är vi olika och det som passar en passar inte alla.

Det finns en trevlig sak med pepparkakshus i alla modeller, och det är att de får lov att vara lite sneda och vinda. Det är en del av tjusningen med dem. 

Vad gör man sen med pepparkakshuset, när det stått och samlat damm ett tag? Det finns tydligen alla varianter, vissa kan inte låta bli att knapra på huset och sno godisbitar från tak och väggar så snart julhelgen är över. Andra sparar den till julgransplundringen då man går lös på det. En annan variant är att kasta det direkt i soporna för att man tycker att det smakar gammalt och dessutom kan det ju ha fastnat både bomull och granbarr på det. Men jag hörde även ett annat förslag, som jag inte tyckte var så dåligt för den som inte vill äta upp det. (Hoppas nu att jag inte får ornitologer emot mig!) Ta bort det sötaste godiset och skär bort eventuella delar som det fastnat bomull, aluminiumfolie eller annat oätbart i och bjud sedan småfåglarna på det. Kanske inte riktigt lika matnyttigt som talgbollar, men det är ju ändå en del matfett i degen. Småfåglar gillar ju brödsmulor, så varför inte kaksmulor? :)

 

 

Så ett tips:

Är du tävlingsmänniska eller gillar nya utmaningar? Vare sig du är proffs eller glad amatör så har du möjlighet att visa upp och tävla med ditt eget pepparkaks bygge på ArkDes årliga utställning. Den går av stapeln på Skepssholmen i Stockholm, men sen några år tillbaka kan man även ladda upp sitt tävlingsbidrag digitalt. Rösta kan alla göra, vare sig man är med och tävlar eller inte!  

https://arkdes.se/
 

 
 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt