Baka och bygg ett mysigt pepparkakshus!


pepparkakshus

 

Det här fina huset är lätt att göra och passar bra både för dig som är nybörjare och för dig som inte har så mycket tid att lägga. 

 

Byggtips:

Vill du göra fönster på huset (och inte bara hål) så kan du t ex göra det av gelatinblad som fästs på insidan av väggen med lite kristyr. Ett annat fint alternativ är krossade hårda karameller som smälter i ugnen medan väggarna gräddas. Här finns det mer tips och råd till ditt pepparkakshus, bl a om hur du fixar fönstren.

Montering: Börja med att sätta ihop den ena gaveln och långväggen, sätt sedan dit nästa långvägg och sist den andra gaveln. När det fått torka är det dags att lägga på taket. Montera sist ihop skorstenen och sätt den på plats. Avsluta med att sätta dit dörren, som gärna kan stå på glänt. En liten ljusslinga inuti huset gör att det ser extra mysigt ut! 

Baka gärna en pepparkaksgumma och pepparkaksgubbe som bor i stugan! Lite granar är också mysigt och något djur, till exempel en fin hund eller en mysig katt. Kanske har någon byggt en liten pepparkakssnögubbe utanför knuten?

Om du vill baka en ladugård av pepparkaka (eller varför inte ett stall?!) kan du också använda den här mallen. Gör mindre fönster och skippa skorstenen. Fyll lagårn med pepparkaksdjur - råmande kor och vackra hästar, pickande höns och kanske en grisapalt. Pepparkaksformar med bondgårdstema hittar du här

 

 

Det färdiga huset blir ca 20 högt, 18 cm långt och 13 cm brett

Ladda ner mallen här:

Mall till klassiskt pepparkakshus

Du kan också köpa ett set med formar till en fint litet pepparkakshus. Då behöver du inte klippa ut mallar, mm, utan kan trycka ut delarna direkt ur din pepparkaksdeg. Det färdiga huset gjort med formarna blir ca 13 x 10 cm och 14 cm högt.

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt