Pepparkakshus!

 - råd och tips och massor av bilder!

 

Att baka pepparkakshus är en riktigt mysig tradition, och vare sig du är nybörjare eller hemmaproffs, så hoppas vi att skaparglädjen och gemenskapen får vara vägledande! (Om du nu inte ser tiden med pepparkakshusbyggandet som en chans att få lite egen kreativ tid...)

 

På den här sidan har vi samlat både mallar, länkar till recept och bygginstruktioner; inspiration i form av bilder och och filmklipp, och och så lite tips på det där lilla extra som gör pepparkaksbygget extra kul. Oavsett om dina byggplaner är i stort sett färdiga, eller du söker vägledning och hjälp på traven, så hoppas vi att du hittar något som gläder, inspirerar eller hjälper dig på den här sidan!

 

Vårt första råd: Ha roligt! Ett pepparkakshus får gärna vara lite vint och snett - det ökar bara charmen!

 

Pepparkaksdeg till hus:

 

Pepparkakshus (och andra "byggen") blir bäst om degen innehåller lite mer mjöl och lite mindre bikarbonat än klassiska recept till figurer. Då blir degen lagom "bastant" för att göra väggar och tak av. Här handlar det ju inte i första hand om smaken. Baka spröda pepparkakor till adventsfikat kan man ju göra en annan dag! Här hittar du recept från ArlaIca och Allt om Mat

 

Mallar

 

Vad vill du bygga för pepparkakshus? Om du är nybörjare eller vill göra det riktigt enkelt för dig kanske du vill ha ett set med färdiga formar - väggar, tak och fönster. Vi har fina formar till en pepparkaksstuga och en pepparkaksborg, som gör det enkelt.   

 

Här har vi tagit fram några olika mallar som du lätt kan ladda ner och skriva ut, det är bara att välja modell! Eller så kan du rita ditt eget pepparkakshus - då är det bara fantasin och tålamodet som sätter gränser!

 

Mall till pepparkakshus i vinkel     

 

Mall till finfint pepparkakshus 

 

Mall till pepparkaksborg

 

Mall till pepparkakshus - en lite mer avancerad borg

 

Det finns också andra mallar att ladda ner från nätet, t ex här och här - och här.

 

Steg för steg instruktioner

 

Hur bär man sej åt sen? Ja, hur gör man egentligen när man första gången ska försöka sätta ihop ett pepparkakshus? Här nedan hittar du länkar till olika tips och steg-för-steg beskrivningar. Även för den som har bakat förut kan det finnas tips och små knep som gör det lättare att få till det.

 

Filmklipp med systrarna Eva Grane och Ylva Norman, som bakat massor av pepparkakshus och dessutom skrivit en bok med ritningar, jättefina bilder och många tips.

 

Pepparkakshusskola med tydliga instruktioner och bilder från SVD.se.

 

Mall och steg-för-steg instruktioner till ett pepparkakshus med stort tak som är kul att dekorera

 

Många goda råd i ett äldre (men lika bra för det) inlägg på Saltå Kvarn bloggen.

 

Pepparkakslandskap

Något som är extra kul är att baka lite pepparkakor som man kan ha runt pepparkakshuset. Ett helt litet landskap byggt av pepparkaksdeg... Varför inte en riddare eller en prinsessa med vagn utanför pepparkaksborgen? Eller en vanlig pepparkaksgumma och pepparkaksgubbe som står utanför sitt hus?

Man kan också göra en bondgård i pepparkaka, med massor av djur, som kossor, hästar, får och höns.

Eller varför inte fylla det tomma akvariet med pepparkakshajar, fiskar, sjöhästar och delfiner? Låt fantasin få fritt spelrum!

 

Bildkavalkad med underbara pepparkakshus

Här finns hus i alla möjliga tänkbara modeller! Allt ifrån fågelholkar till "riktiga" byggnader, som Taj Mahal, Kiruna kyrka och Gustav den III's paviljong. Låt dig inspireras!

 

Bildkavalkad med landskap och fantastiska kreationer i pepparkaksdeg

Vad sägs om Starwars av pepparkaka? Eller en racerbana? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt