Annies kakor med glasyr
Kakor som är goda både med och utan glasyr
Ingredienser: 125 g smör eller margarin
glasyr (om man vill):
|
Rör smör och socker pösigt. Häll i ägget lite i taget under omrörning. Blanda mjöl, kryddor och salt och tillsätt detta. Blanda samman till en fast deg. Kavla ut på mjölat bakbord eller direkt på bakplåtspapper, degen ska vara ca ½ cm tjock. Ta ut kakor med olika mått, t ex kyckling, höna, tupp, ägg, m fl. Samla ihop degen som blir över, kavla ut den på nytt och ta ut nya kakor. Lägg kakorna på smorda plåtar/bakplåtspapper på plåt. Grädda dem mitt i ugnen (eller ev. högre upp) i ca 15 min tills de fått svagt ljusbrun färg. Låt svalna på galler.
Dekorera eventuellt med glasyr:
Blanda ihop florsocker och vatten i en skål och rör smeten slät. Dela upp glasyren i så många olika koppar som du vill ha färger på glasyren och tillsätt någon droppe karamellfärg i varje kopp. Rör om. Spara gärna lite ofärgad glasyr också. När kakorna kallnat lägger du en halv tesked glasyr på varje kaka och brer ut glasyren jämnt. Innan glasyren stelnat kan du dekorera kakorna med ätbart pynt eller t ex non-stop karameller.
Kycklingkakorna är bakade efter ett liknande recept och var Viktorias Ingvarssons bidrag i en av våra tävlingar i höstas. Bilden kommer från hennes blogg pinkpastry.blogg.se