Mumsiga chokladkakor
Jättegoda chokladkakor som går snabbt och lätt att baka!
200 g smör eller margarin 2 dl socker 1 tsk vaniljsocker 5 dl vetemjöl 3 msk kakao (gärna mörk) 1 ägg
pensling: 1 lätt uppvispad äggvita garnering: hackad mandel
|
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt mjölet blandat med kakaon, och sist ägget. Blanda samman alltihop till en deg. (Om degen fortfarande är lite smulig och faller isär kan man eventuellt tillsätta en eller ett par matskedar kallt vatten också.) Ställ degen kallt, gärna över natten så går det lättare att arbeta med den sen.
Kavla ut degen, gärna lite i taget, till en platta, ca 3-4 mm tjock. Ta ut kakor med formar/mått av önskat motiv. Samla ihop degen som blir över, kavla ut på nytt och ta ut nya kakor. Lägg kakorna på bakplåtspapper/smord plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 5 minuter.
Om man vill kan man pensla med äggvita och strö lite mandel på varje kaka innan de gräddas. Då blir de ännu godare, men de här kakorna är jättegoda även utan mandeln!
Så här blev kakorna bakade både med och utan mandel. Tyvärr syns inte den ljuvliga smaken...
ljuv musik för gommen! |
minikakor- nästan som godis! |
Världens godaste katter? |