Grova Rågfrallor

De här frallorna bakas ut på samma sätt som tekakor
och dekoreras med valfritt mönster

 

Ugnsvärme: ca 225-250 grader

 

50 g jäst

5 dl vatten

0,5 dl olja

1 msk sirap

1,5 tsk salt

1 dl rågkross

3-4 dl grovt rågmjöl

7-8 dl vetemjöl

grova rågfrallor

 

Så här gör du:

Värm vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en degbunke, det lättaste är om du har en köksassistent som kan sköta knådningen åt dig. Häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap, olja och resten av vattnet och rör om igen. Tillsätt sedan under omrörning rågkross och nästan allt mjölet. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen en stund (ca 5 minuter med hushållsmaskin och lite längre om du gör det för hand). Låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar ca 30-60 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Nu börjar det roligaste! Knåda ihop degen lite och skär den i två halvor. Kavla ut ena halvan till en tjock platta, 1,5 - 2 cm tjock. Använd ett glas, mugg eller ett tekaksmått och tryck ut runda bröd ur degen. Lägg över bröden på en plåt (gärna med bakplåtspapper) och samla ihop degen som blivit över. Arbeta ihop den med den andra deghalvan och kavla ut igen. Tryck ut fler bröd, och upprepa proceduren tills degen är slut.

Välj ut en eller ett par pepparkaksformar och tryck mönster i varje tekaka/fralla. Doppa gärna formen i lite mjöl först och tryck sedan ner den i frallan tills du är ungefär halvvägs nere i degen. Lossa den igen med lätt hand, så att mönstret inte förstörs. Täck plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i ca en halvtimma. Grädda bröden mitt i ugnen i ca tio minuter och låt dem svalna mellan bakdukar.

De här vackra bröden är jättegoda både till frukost och som kvällsmacka ihop med en kopp gott te.

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt