Knäckebröd

Kornknäckebröd med strykande åtgång!

 

ugnsvärme: 

 225 grader

Tips: Använd gärna varmluftsugn

 

Ingredienser: 

4 dl vatten

75 g smör

3 dl kornmjöl

1 tsk salt

3 dl vetemjöl

hembakat knäckebröd

 

Så här gör du: 

Blanda alla de torra ingredienserna i en bakbunke (direkt i din hushållsassistent om du använder en sådan). Koka upp vatten och smör och häll det över mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig (ej hård) deg. Täck bunken och låt degen svalna.

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen tunt direkt på mjölade plåtar (det är lättare att inte använda bakplåtspapper eftersom pappret lätt glider omkring när man ska kavla), först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Sporra ut lagom stora bitar och ställ kallt i 10 minuter. Dekorera varje bit med hjälp av valfri pepparkaksform, doppad i lite mjöl. Grädda mitt i ugnen i ca tolv minuter. Låt knäckebrödet kallna på plåten. (Man behöver inte flytta isär degbitarna på plåten innan gräddningen, de drar ihop sig lite av värmen i ugnen och om de skulle råka fastna i varandra är det lätt att bryta isär dem.)

(Om du har svårt att få knäckebrödet krispigt utan att övergrädda det så kan du behöva kavla tunnare nästa gång. Om ugnen gräddar ojämnt (vilket ju många ugnar gör!) och en del bitar visar sig vara mjuka, så går det också jättebra att torka dem på eftervärmen eller i ca 50–100 grader en stund.)

Förvara i en "kakburk" med lock - om det blir något knäckebröd kvar att förvara, vill säga. Det här knäckebrödet har en strykande åtgång i vårt hem! Allra godast är det ljummet med riktigt smör på...

 

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt