Ingredienser:
4 1/2–5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 äggula eller 1 ägg
Att vända kakorna i:
Strösocker 1–2 dl
karamellfärg i valfri kulör
eller:
socker och kanel
Rör socker och smör poröst, gärna med en elvisp. (Det underlättar om smöret är lite varmt.) Tillsätt det mesta av mjölet (lite ska sparas till utbakningen), ägget/äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen ska inte arbetas eller knådas för länge, då blir den seg och kakorna blir inte möra.
Låt den färdiga degen vila svalt, gärna i kylskåp. Några timmar räcker, men det gör inget om den ligger längre. Deg som fått vila svalt går lättare att baka ut.
Kavla ut degen på lättmjölat bakbord, och ta ut kakor med pepparkaksformar. Doppa gärna formarna i lite mjöl så fastnar de inte i degen. Pensla varje kaka med lite vatten på båda sidor och vänd dem i färgat strösocker. Grädda på plåt med bakplåtspapper i 175 grader varm ugn i ca 10 min.
Strösocker färgar du lätt själv genom att hälla upp ca 1–2 dl socker på en tallrik, tillsätta en eller ett par droppar karamellfärg i valfri kulör och blanda om ordentligt med en gaffel.
Det kan vara lite pilligt att vända kakorna i sockret, så var beredd på att det tar lite tid.
Kakorna blir rätt söta med allt sockret på, vilket ju många barn älskar. Fast särskilt nyttigt är det förstås inte... Om man vill ha en lite vuxnare smak eller nyttigare kaka kan man minska på sockermängden. Man kan också blanda sockret med t ex kanel eller kakao istället för med karamellfärg.
Söta mördegshjärtan
Man kan också vända kakorna i kanel och socker eller kakao och socker.
En liten kaka till kräftskivan kanske?