Pepparkaksdeg!

Jag skrev häromveckan om Djuren i Hackebackeskogen, kassettbandet som jag älskade att lyssna på som liten. Där fanns (förutom djuren) också en pepparkaksbagare. Hur han nu hamnat i Hackebackeskogen har jag aldrig riktigt förstått (är det nån som kan upplysa mig?), men han har ett helt underbart recept på pepparkaka, som jag tänkte bjuda på idag:

Jösse Bagares pepparkaksrecept:

Du behöver:

1 kilo margarin
1 kilo ljust farin
8 äggulor
drygt ett kilo vetemjöl
1 tsk peppar

Så här gör du:

Smält margarinet i din största gryta, låt det inte brynas! När det börjar bubbla är det dags att blanda i farinet. När du blandat om väl häller du på de åtta äggulorna och sedan mjölet. Blanda igen. Strö över pepparn och rör om. Häll upp degen på ett rent bakbord.  Kavla ut degen platt som en pannkaka och ta ut kakor i form av gubbar och gummor. Grädda i ugnen. Klart!

Ännu trevligare är det förstås att lyssna på receptet i form av Pepparkakebagar'ns pepparkakssång!

 

 

När jag som liten lyssnade på sången undrade jag om vi inte skulle kunna använda det receptet nästa gång det blev dags att baka pepparkakor hemma hos oss, men av någon anledning trodde inte min mamma att det skulle bli så gott...

Hemma hos oss använde vi istället ett helt annat recept när vi bakade pepparkakor. Alltid samma recept. Min mamma fick det av vår go'a granntant några år innan jag föddes, och sen har det gått av bara farten. Världens godaste pepparkakor heter receptet. Det var inte vi som kom på namnet, men vi tycker förstås att det blir just världens godaste pepparkakor med det här receptet. För det är det receptet vi fortfarande använder, inga andra recept göre sig besvär. =)

Att det sen finns massor av gamla fina recept på pepparkakor, som alla är "världens godaste" - det är väl bara så det ska vara. Och många familjer har sitt eget recept, som man inte kan tänka sig att byta ut mot något annat. Men om det skulle vara så att just din familj inte hunnit få något recept som ni kallar "ert eget" ännu, eller om du vill prova ett nytt recept, då rekommenderar jag att prova Världens godaste pepparkakor! Måtten är kanske lite märkliga, med bland annat 1/4 vinglas vatten och 465 g smör. Varför inte använda dl och avrunda till 450 g smör? Tja, inte vet jag. Men jag tycker att det är lite av charmen med receptet. Jag brukar ta 1/2 dl vatten, och så använder jag min digitala hushållsvåg. Då går det lika lätt att mäta upp 465 g som 450 g!

Du hittar pepparkaksreceptet på vår receptsida!

pepparkaksbak

Pepparkaksbak - årets mysigaste familjebestyr?

 

Ps. Det blir förstås alldeles utmärkta pepparkakor av köpt deg också! 

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt