Mördegskakor med lakritssmak

Allt mer mat eller godis får en egen dag. Åtminstone i Sverige. Här firas våffeldagen 25 mars och kanelbullens dag i oktober. Till och med lakrits har en egen dag! Lakritsdagen inföll 12 april vare sig du märkte det eller inte!

Nu tror jag faktiskt inte att vi kan hålla reda på alla dessa dagar. Förutom traditionella högtider finns det minnesdagar för historiska händelser och speciella dagar för att uppmärksamma olika sjukdomar. Huvudet blir liksom fullt. Och i praktiken är nog det viktigaste att komma ihåg födelse- och bröllopsdagar. Det har jag lärt mig den hårda vägen.

Men lakrits är gott! Lakrits kan man äta året runt - inte bara på lakritsdagen.

Ja, jag är svag för lakrits... Därför slängde jag ihop en egen variant på mördegskakor - med lakritssmak! Receptet som jag utgick från är mördegsreceptet som finns här på Forminas receptsida

Så här gjorde jag:

ugnsvärme: 175 grader

ingredienser: 

4 1/2 - 5 dl vetemjöl

3/4 dl socker

lakritsrotpulver efter behag  

200 g smör

1 ägg

Rör socker och smör poröst. (Det underlättar om smöret är lite varmt.) Tillsätt det mesta av mjölet (resten sparas till utbakningen), äggulan och lakritsrotpulvret (ta minst en matsked pulver, gärna mer om du vill ha starkare lakritssmak), och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen ska inte arbetas eller knådas för länge (ett misstag jag gjorde) för då blir den seg och kakorna blir inte lika möra.

Låt den färdiga degen vila svalt, gärna i kylskåp några timmar. Deg som fått vila svalt går lättare att baka ut. 

Kavla ut degen på lättmjölat bakbord. Ta ut kakor med pepparkaksformar och lägg på lättoljad bakplåt. Doppa gärna formarna i lite mjöl så fastnar inte degen.

Grädda i 175 grader varm ugn i ca 10 min.

 

Kanske du har något annat lakritsrecept? Tips mottages med glädje!

 

Mördegskakor med lakritsrot

Lakritsälskarens favoritkakor!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt