Hembakta småkakor i två färger

Har du någon gång bakat schackrutor, så vet du hur goda och läckra småkakor det är! Kakorna bakas av mördeg i två färger, som man kombinerar med varandra. Det blir både effektfullt och festligt! Jag har länge tänkt prova att baka ut schackrutsdeg med dubbla pepparkaksformar, och nu har det äntligen blivit av! Grundreceptet är taget från min favorit-bakbok Sju sorters kakor, men jag har lagt till en äggula i degen, eftersom den blir lättare att kavla då.

Du behöver:

200 g smör

1 dl socker

4 1/2 dl vetemjöl

1 äggula

smaksättning:

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Ugnsvärme: 175 grader

Rör smör och strösocker poröst. Tillsätt äggulan och rör om. Slå i mjölet och arbeta snabbt samman till en deg. Knåda inte i onödan. Dela degen i två lika delar. Tillsätt kakao i den ena halvan och vaniljsocker i den andra halvan och arbeta in i degarna. Sedan får de vila kallt en stund, minst 30 minuter. Ta fram degarna och låt dem ligga en stund i rumstemperatur så att de mjuknar lite. Kavla sedan ut en bit av varje på lättmjölat bakbord. Cirka 3 mm är lagom tjockt, om degen är för tunn är det svårt att göra nästa steg. Tänk också på att hålla isär de två deghalvorna på bakbordet, och att kaveln är ren innan du börjar kavla ut deg i motsatt färg. Så att det inte hamnar smulor av "fel" färg i degen.

Tryck ut kakor med dubbla pepparkaksformar.  Tryck ut både ljusa och mörka kakor i samma motiv och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Pilla försiktigt ut mittenbiten på kakorna och byt med en likadan kaka i motsatt färg.

Grädda i ca 8-10 minuter, eller tills de ljusa kakorna börjar få lite färg.

Fina småkakor i två färger

Så här läckra blev kakorna! De är inte svåra att baka och det går snabbare än man kanske tror. Jag blev i alla fall glatt överraskad över hur smidigt det gick!

Festliga småkakor i två färger

De här dubbla pepparkaksformarna använde jag mig av när jag bakade kakorna:

Dubbelformar

Man kan också baka ut kakorna som dubbla kakor. Det blir lite som ballerinakex, fast hembakade förstås. Recept kommer snart och kommer också att finnas på vår receptsida.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen