Brytbröd med rosmarin och olivolja

Ett bröd som är både vackert och gott!

 

ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 klyftor finhackad vitlök
(kan uteslutas)
1 tsk salt
1 dl vetekross
(kan uteslutas)
12-13 dl vetemjöl


att strö på:

flingsalt
rosmarin

brytbröd med olivolja och rosmarin

 

Värm vattnet till ca 37 grader. Smula jästen i en degbunke, gärna i en köksassistent som kan sköta knådningen. Häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olivolja och resten av vattnet och rör om igen. Om du vill ha vitlök i degen så tillsätt även den. Sedan är det dags för vetekross och nästan allt mjölet, som tillsätts undan för undan under omrörning. Arbeta degen en stund (ca 5 minuter med hushållsmaskin och lite längre om du gör det för hand). Låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar ungefär en halvtimma.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite och tryck eller kavla ut den till en rektangulär platta, ca 1,5-2 cm tjock. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och skär ett rutmönster, 4 x 5 rutor brukar bli lagom, men du kan göra större eller mindre rutor som det passar dig.

Välj ut ett par pepparkaksformar i lämplig modell och storlek och tryck mönster i varje ruta. Fina tryck blir det av t ex sol, hjärta, blomma eller olika miniformar. Doppa gärna måtten i lite mjöl först och tryck sedan ner i brödet tills du är ungefär halvvägs nere. Täck brödet med bakduk och låt jäsa i ca en halvtimme och sätt ugnen på 200 grader så blir den varm lagom tills det är dags att stoppa in brödet. Pensla med lätt hand det jästa brödet med olivolja och strö över lite flingsalt och färsk eller torkad rosmarin. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills det fått fin färg och låt det svalna på galler, eventuellt under bakduk.

Eftersom brödet är dekorativt passar det fint att lägga fram helt på bordet och låta var och en bryta sin egen bit.

Det här receptet finns också på vår blogg.

 

 

     

Drift & produktion:  Wikinggruppen