Äpplepaj

Roger skrev häromdagen om äpplen. Det tycker jag är kul, för jag gillar verkligen äpplen, och framförallt så är jag väldigt förtjust i allt gott som man kan baka med äpplen. Äpplekaka, äppelpaj, bullar med rivet äpple i, apfelstrudel, ugnsstekt äpple med nötfyllning - det är några av favoriterna. Och så äppelmust. Helst Kiviks.

Äpplepaj kan jag inte få nog av. Det är en sån där farlig sak som jag kan byta ut en normal måltid mot. Just nu är favoriten smulpaj med havregryn, solrosfrön och stötta kardemummakärnor i smuldegen. Men idag tänkte jag bjuda på ett försvenskat recept på amerikansk äpplepaj. Typ sådan paj som Farmor Anka alltid har på lut. Och som passar utmärkt att dekorera med pajdeg i form av äpplen. Jag bytte ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl och blandade i sesamfrön i pajdegen. Fröna kan man skippa om man vill. (Själv tycker jag väldigt mycket om kombinationen grahamsmjöl och sesamfrön i bröd, därför fick jag för mig att prova det i pajdegen också. Gott blev det, fast inte riktigt så fantastiskt som jag hade hoppats.)

Pajdeg:

250 g smör (eller margarin om du föredrar det)

2 dl grahamsmjöl

4 dl vetemjöl

4 msk kallt vatten

(om du vill: sesamfrön 1-2 dl)

Äpplefyllning:

4 - 6 äpplen

1 msk smör eller margarin

1/2-1 dl socker (gärna råsocker)

1 1/2 tsk kanel

1/2 tsk ingefära

en handfull russin

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Arbeta samman matfettet med mjölet. Om du vill göra det lätt för dig så kan du låta smöret bli lite varmt och mjukt i rumstemperatur och sedan använda elvispens degkrokar för att blanda ihop det. Eller så kan du hacka det kalla smöret i bitar med en vass kniv och sedan använda fingertopparna och nypa ihop fettet med mjölet på ett bakbord. Tillsätt sedan det kalla vattnet och blanda snabbt ihop degen. Den ska inte knådas, utan bara arbetas så länge att den precis går ihop.

Låt pajdegen vila kallt i minst en halvtimme.

Skala och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med smöret och sockret. Ställ dem på spisen på låg värme och låt det bli genomvarmt. Rör om då och då. Häll sedan på kryddorna och russinen (om du vill! - Det här är ett sånt recept där det går bra att ändra på ingredienserna i fyllningen lite hur man vill, utifrån vad man själv tycker är gott.)

Sätt ugnen på 190 grader.

Dela degen i en lite större och en lite mindre halva. Kavla ut den större halvan och lägg den över pajformen. Tryck försiktigt ner pajdegen så att den ligger slätt längs botten och kanterna på pajformen. Degen bör vara så stor att den nu hänger ut lite över kanten på formen. Häll på äpplefyllningen och täck sedan med den andra halvan av pajdegen. Nyp ihop kanterna på pajdegen så att över- och underdelen håller ihop och ta bort överflödig pajdeg. Skär skåror i pajlocket med en vass kniv och dekorera gärna pajen med den överblivna degen. T ex kan du skära ut äpplen med en äppelform, som jag gjorde här:

äpplepaj

Vad doftar väl så ljuvligt som nybakad äpplepaj?

 

Pensla pajen med det uppvispade ägget och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills den är gyllengul. Njut pajen med glass, vaniljvisp eller bara som den är. Godast är den ljummen, då kommer smakerna ordentligt till sin rätt!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion:  Wikinggruppen
Produkter
Övrigt